logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Troep, Ilse Bos

9789047705406 troep

In Troep is het een bonte bedoeling. Het gaat over een gezin met maar liefst dertien kinderen, die in een woonboot wonen. En nee, die dertien kinderen zijn niet echt broertjes en zusjes van elkaar, want Pola, Wanja, Vladimir, Wally, Aznar, Knut, Alke, Mo, Hidde, Nillem, Trijn, Flip en Tuitje zijn eigenlijk een beetje komen aanwaaien op woonboot Blauw.

Bijzonder is dat de kinderen daar alleen wonen. De oudste, Pola, zit in groep acht en vertelt het verhaal. Zij wordt gezien als de moeder, de verzorger van het stel. Maar daar neemt de school en jeugdzorg geen genoegen mee! Zij willen graag zien dat er een volwassene de zorg draagt over het dertiental. Maar: waar zijn vader en moeder eigenlijk? Goede vraag, want moeder Taat reist de hele wereld over, waar ze de meest bijzondere dingen naait en telkens nieuwe naaitechnieken leert. Dat doet ze niet voor niets, want ze is ook op zoek naar haar Grote Liefde, Willem, Pola’s vader.

De kinderen hebben het dus zwaar te verduren. Mevrouw Wijfjes, van het Zorgbureau, dringt sterk aan op een bezoek van hun ouders op het 10-minutengesprek op school. Daarbij heeft de stad te kampen met allerlei gaten die plots verschijnen. Hebben die te maken met de aanleg van de nieuwe metrolijn? In het boek gebeuren nog veel meer spannende dingen, waarbij de dertien kinderen heel goed gebruik weten te maken van elkaars talenten, en elkaar door dik en dun steunen.

Het verhaal is fantastisch geschreven en steekt bijzonder origineel in elkaar. Door het gebruik van cursieve woorden en hoofdletters wordt nadruk gelegd op accentwoorden, en kun je als volwassene mooi nadruk leggen op bepaalde elementen. Door de vele verrassende wendingen in het verhaal wil je als maar door blijven lezen. Het boek is voorzien van veel vrolijke, felgekleurde illustraties, die het verhaal goed ondersteunen.

Troep, Ilse Bos
Lemniscaat, juni 2013, 333 pagina’s, hardcover.
Prijs: 16.95 euro. Leeftijd: vanaf 9 jaar. ISBN: 9789047705406


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.