Recensie: Trash, Universal Pictures

trashTrash is een indrukwekkend young-adult boek over de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Sloppenwijken die gebouwd zijn rondom een gigantische vuilnisbelt, zodat de inwoners wat kunnen bijverdienen door het scheiden van afval en het zoeken naar bruikbare spullen. Die mensen léven dus letterlijk tussen het afval en zijn een slecht en kort leven voorbestemd, dat zul je begrijpen. Nu is die film minstens zo indrukwekkend als het boek, het is echt heel heftig verfilmd, hoewel het niet zo rauw en cru is als het boek. Sterker nog: de tussenfilmpjes, waarin de jongens vertellen wat er allemaal gebeurd is, zijn soms zelfs grappig en in ieder geval ontwapenend te noemen. De kinderen zitten helemaal in hun rol, en stoeien met de Engelse taal, hun omgeving, de priester die hen zo graag wil helpen maar het ook allemaal niet weet, een uitwisselingsstudente die ook alle goeds in zin heeft en de corruptie onder ed politie: niets wordt geschuwd of verzwegen. Trash is geweldig mooi verfilmd. Nu is de omgeving zelf al indrukwekkend genoeg, het land is mooi en de vuilnisbelt lijkt zelfs door het televisiescherm te stinken, hoewel de kinderen zelf er weinig last van lijken te hebben. Nogmaals: in het boek komen die scènes wat rauwer en indrukwekkender over. In de film draait het wat meer om het mysterie waar Trash om draait: de mysterieuze portemonnee die Rafael op de vuilnisbelt vind. Er zit een mooie bedrag in, maar door de sleutel, briefjes en foto’s die in de portemonnee zitten weigert Rafael de portemonnee bij de politie in te leveren. Hij voelt gewoon dat er iets niet klopt. Samen met twee vrienden gaat hij op onderzoek uit, en weet steeds meer informatie boven water te krijgen. Het gaat zelfs zo ver, dat er een belangrijke politicus in het spel blijkt te zijn. Een politicus die heel wat macht heeft, en niet schuwt om al die macht te gebruiken om de portemonnee te vangen: de jongens moeten uit de weg geruimd! Een spannend kat-en-muisspel volgt waarbij de jongens de waarheid boven tafel willen krijgen, met hun leven op tafel. Een must-see film, die soms wel wat heftige scènes bevat: de leeftijdskeuring is niet voor niets 12 jaar en ouder.

Informatie

Trash, Universal Pictures Tijdsduur: 112 minuten, Drama. Leeftijd: vanaf 12 jaar. Verkrijgbaar op: DVD (ca. 14 euro), Blu-ray (ca. 16 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.