logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Trash, Andy Mulligan

De 14-jarige Rafael Fernández woont, samen met zijn vrienden, op een vuilnisbelt, ergens in Zuid-Amerika. Hij heeft geen opleiding en geen enkel toekomstperspectief: hij voorziet in zijn levensonderhoud door afval te sorteren. Dan vindt hij tussen de rotzooi een tas met daarin een sleutel, en vanaf dat moment zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn. Rafael en zijn vrienden verkeren in groot gevaar als blijkt dat corrupte politieagenten op zoek zijn naar de tas. Straatkinderen verdwijnen immers vaak zomaar, zonder dat iemand zich hun lot aantrekt. Wat kan er in vredesnaam zo belangrijk zijn dat de politie zo wanhopig op jacht is? En kunnen Rafael en zijn vrienden het mysterie oplossen voordat de politie hen te pakken krijgt?

Trash zorgt voor een wat weemoedig en zwaar gevoel als je het begint te lezen. Het vertelt namelijk het verhaal van een drietal jongens, die op een vuilnisbelt werken. Of leven. Nou ja, eigenlijk allebei: het jonge leven van deze knapen is eigenlijk al voorbestemd op een ongezond, vuil leven vol ziekte, honger, ruzies, alcohol en vernedering. Het is ontzettend ongelofelijk te lezen hoe het leven er aan toe gaat op deze vuilstort. En in de samenleving, want ook corrupte agenten en overheidsmedewerkers zijn orde van de dag in dit Zuid-Amerikaanse land. Alles kan en mag, mits je maar genoeg geld onder de tafel kunt doorschuiven. De situatie verandert echter plotsklaps wanneer de 14-jarige Rafael zijn bijzondere vondst doet. Samen met zijn twee vrienden gaat hij op onderzoek uit en komt tot bizarre ontdekkingen en spannende avonturen.

Het leuke van dit boek is dat het een soort verzameling van memoires is: het wordt geschreven vanuit een aantal verschillende personen. Niet alleen de drie jongens komen aan het woord, maar ook een paar vrijwilligers die hun tijd vrij maken voor een betere toekomst voor de kinderen die in deze armzalige toekomst moeten opgroeien. Hierdoor wordt het verhaal een stuk realistischer, en zie je ook van een ander standpunt hoe er tegen de kinderen en deze jongens in het bijzonder wordt gekeken. Ook werpt het soms een nieuw licht op het verhaal en de situatie.

Trash, Andy Mulligan
Gottmer, maart 2011, 268 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789025748593

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.