logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Toverland: de wensspreuk, Chris Colfer

toverland de wensspreuk

Koen en Alex (een afkorting van Alexandra) hebben een slecht jaar achter de rug: hun vader is overleden op was naar huis. Zijn boekwinkel is failliet gegaan, hun huis verkocht. Samen met hun moeder wonen ze nu in een tussenwoning, en hun moeder moet alle zeilen bijzetten om de rekeningen te kunnen betalen. In de eerste hoofdstukken zie je het duidelijke verschil tussen de twee: Alex is de leergierige wijsneus, Koen de creatieve geest, die maar moeilijk kan leren. Beiden hebben ze een voorliefde op sprookjes.

Op hun verjaardag krijgen van hun grootmoeder een oud sprookjesboek, Toverland. Algauw ontdekken ze dat het geen gewoon boek is. Ze verzeild in Toverland, waar hun een wereld wacht vol sprookjesfiguren en magische taferelen die ze alleen kennen uit de verhalen van hun overleden vader. Maar inmiddels is Roodkapje een verwende koningin geworden, staat Assepoester op het punt zelf moeder te worden en is Goudhaartje op de vlucht voor de politie. De tweeling moet weer thuis zien te komen, maar met de listige stiefmoeder van Sneeuwwitje die hen op de hielen zit, is dat bijna een onmogelijke opgave. Niets is wat het lijkt, en dit sprookje loopt net anders af dan ze hadden verwacht…

Sprookjes blijken namelijk gewoon door te gaan, terwijl ze in het boek altijd eindigen met ‘leefden nog lang en gelukkig’! Toverland is een lekker leesbaar en fantasierijk boek. Er zitten soms wat woorden in die iets lastig zijn voor moeilijke lezers. Chris vervalt in zijn eerste boek ‘Toverland’ soms in een uitbundige omschrijving van de omgeving en personages. Een leuk boek is het zeker, en de creatieve vondsten in de sprookjes zijn echt grappig en origineel. Een aanrader voor sprookjesliefhebbers, fans van fantasy of gewoon kinderen die het heerlijk vinden om te lezen.

Toverland: de wensspreuk, Chris Colfer
Moon uitgevers, april 2013, 448 pagina’s, hardcover.
Prijs: 17,95 euro. Leeftijd: vanaf 9 jaar. ISBN: 9789049926533


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.