Recensie: Tongbrekers, Annemariet van Beers en Annelie Seegers


Ken je de klassiekers nog? Leentje leerde Lotje lopen… De kat krabt de krullen… Maar wist je ook dat Ruud Rups rap rode ronde radijsjes raspt? En dat de prins slecht Spaans spreekt en Duitse dames dagelijks druivensap drinken? Deze en vele andere lekkerbekkende struikel- en stuiterzinnen zijn nu verwerkt in dit nieuwe uitdagende spel. Verzet je zinnen, lach, speel, oefen en win…

Tongbrekers is een bonte verzameling van dit soort struikelzinnen. Hoe veel kun jij er foutloos achter elkaar uitspreken? Een hilarisch spel, dat ook nog een licht-educatief randje kent, maar ook voor volwassenen ontzettend leuk en grappig kan zijn. Ga jezelf te buiten aan alliteraties, dubbelwoorden, struikelwoorden en stuiterzinnen, en probeer zoveel mogelijk setjes te verzamelen. Lukt het je namelijk drie keer snel achter elkaar dezelfde zin of hetzelfde woord foutloos uit te spreken, dan mag je de kaart houden. Iedere kaart is voorzien van een symbool: een gekleurd vierkantje, voorzien van 1, 2 of 3 bolletjes. Drie kaarten van dezelfde kleur met verschillende symbolen leveren 7 punten op, drie verschillende gekleurde kaarten met eenzelfde aantal bolletjes 5. En dat is heel wat meer dan het ene punt dat een kaart in je hand waard is! Bovendien kun je kaarten verliezen in een tweestrijd, waarbij je om de beurt dezelfde zin moet zeggen – tot er eentje struikelt over zijn woorden. Zo train je onbewust je concentratie en geheugen, en wordt je bovendien gedwongen op je uitspraak te letten. Ik kan me voorstellen dat veel leerkrachten en logopedisten blij zijn met een spel als dit!

Een kleine hindernis wordt overigens gevormd door de leuke en vrolijke vormgeving: hoe leuk de cartooneske illustraties ook zijn, soms laat het gebruikte lettertype wat te wensen over. Vooral jongere kinderen en beginnend lezers kunnen er moeite mee hebben, alsmede ouderen. Ondanks dat is het echter een ontzettend leuk spel en een geweldige manier om spelenderwijs met taal bezig te zijn. Een must-have voor iedereen met kinderen!

Tongbrekers, Annemariet van Beers
vormgeving: Annemariet van Beers & Annelie Seegers

Dubbelzes uitgevers, september 2009, 55 kaarten.
Prijs: 10,95 euro. ISBN: 9789080759336

Speelgoed koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.