logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Tomtom Multisport sporthorloge


tomtom multisport en tomtom runner

Sporten is goed, sporten is geweldig! Vooral hardlopen is steeds populairder, maar ook wielrenners trappen zich steeds meer in de rondte op de weg. Tomtom speelt op beide groepen in met de Tomtom sporthorloges: het basismodel is de Runner, voor 169 euro. Met het multisport-horloge kun je binnen en buiten hardlopen, wielrennen en zwemmen. Deze uitgebreide variant kost 199 euro, en is het model waar wij mee aan de slag mochten. En wat bleek? Deze makkelijke en comfortabele sportpartner zette mij een tandje hoger!

In de mooie, chique doos zit het horloge, een dockingstation om het horloge te koppelen aan je computer en een rubber houder, waarmee je het horloge aan je stuur kunt bevestigen. Of: dat zeg ik eigenlijk verkeerd… het horloge bestaat namelijk uit twee losse onderdelen. Je hebt het horlogedeel zelf, dat je in de band kunt klikken. Leuk detail is overigens dat je de band kunt wisselen voor een andere kleur! Zo past hij altijd bij je outfit. Standaard krijg je er een grijze band of een roze band bijgeleverd.

De bediening is doodeenvoudig. Onder het horlogedeel zit een vierwegs cursor, waarmee je alle instellingen maakt. Op het scherm zelf krijg je telkens een menu te zien. Met rechts maak je je keuze, met links ga je een stapje terug. Ben je aan het sporten en moet je even wachten (voor een spoorwegovergang, bijvoorbeeld), dan druk je even naar links. Daardoor wordt de tijd stopgezet. Kun je weer verder, dan druk je naar rechts en kun je weer verder.

Eenmaal thuis, dan hang je het horloge aan de computer. Automatisch wordt het speciale Tomtom Mysports Connect gestart, waarna je de loopgegevens kunt uploaden naar MySports en MapMyFitness. Je kunt de GPS-bestanden ook exporteren naar websites als RunKeeper, KMP voor Google Earth, opslaan als een CSV-bestand voor een spreadsheet of als GFX-bestand. Vanuit Tomtom Mysports Connect wordt indien gewenst ook de datum en tijd gesynchoniseerd met de standaard internettijd, én worden nieuwe functies toegekend middels updates. Handig!

In de verschillende sportfuncties kun je kiezen uit een aantal verschillende sportprogramma’s. Zo kun je lekker freestylen, gewoon lekker je ding doen en een beetje in de gaten houden wat je hebt gedaan en in welke tijd. Het kan ook zijn dat je jezelf een specifiek doel wilt stellen: een bepaald aantal kilometers, of een bepaalde tijd lang hardlopen. Dat kun je ook kiezen als programma, waarbij je op het horloge een goede weergave krijgt van je status (in procenten). Je kunt ook tegen jezelf racen. Dat werkt natuurlijk alleen als je telkens dezelfde route loopt of fietst, maar het is wel erg cool! En het prikkelt de prestatiedrang behoorlijk, kan ik je melden. Het voelt altijd goed als je jezelf weet te verbeteren. Je kunt zelfs werken met intervals. Je horloge geeft daarbij naar wens een trilsignaal of een piepje (of allebei)

De weergave op het scherm kun je overigens naar wens aanpassen. Je hebt tijdens het sporten een groot scherm, en bovenin twee vakjes. Daarbij kun je kiezen wat je in welk deel laat zien: de tijd, de duur van je sportactiviteit, de afstand, je looptempo, het gemiddelde looptempo, het aantal calorieën dat je hebt verbrand, of je hartritme. Je kunt het horloge namelijk via bluetooth koppelen met de speciale hartslagmeter. Daarmee kun je niet alleen je hartslag in de gaten houden, maar ook op zone lopen. Fietsers kunnen een speciale accessoire gebruiken, waarmee je je traptempo kunt meten. Jammer alleen dat de bluetoothverbinding niet gebruikt kan worden om de gegevens van het horloge uit te lezen!

Het horloge houdt het overigens geruime tijd vol als normaal horloge. Met gps geactiveerd (als je actief aan het sporten bent) kun je tien uur vooruit met je horloge. En, heel handig: zelfs als het horloge onder een mouw zit kun je gewoon gebruik maken van het gps-signaal! Het is naast een sporthorloge dan ook een leuke logger voor avontuurlijke wandelingen die je wilt opslaan en delen met vrienden. Met de Tomtom sporthorloges heb je dan ook een heel uitgebreid hulpmiddel in handen, die je niet alleen tijdens het sporten, maar ook in het dagelijks gebruik gewoon kunt gebruiken.

Tomtom Multisport sporthorloge, Tomtom
Prijs: 199 euro. (Runner: 169 euro)


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.