logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Tivoli Model One BT

Is het nou hip, retro of juist hopeloos ouderwets? Tja. Soms is het duidelijk onder welke categorie een bepaalde vormgeving past, soms minder. De Tivoli Model One BT is wat dat betreft van alle markten thuis: zijn grote draaiknop en frontspeaker doen ouderwets aan, het strakke geborstelde metaal juist weer heel strak en modern, en de houten afwerking zorgt weer voor een warm tintje. Daarmee schiet Tivoli Audio wat betreft vormgeving in de roos: het is bijna ondenkbaar dat deze radio níet in je interieur zou passen. Voor de kieskeurige mensen heb je zelfs nog de keuzemogelijkheid uit verschillende kleurstellingen, van klassiek tot helemaal hip en strak. Voor het formaat hoef je het ook niet te laten, 11,43cm H x 21,27cm W x 13,34cm D is altijd wel weg te zetten. En het mooie is: je hebt alleen een stopcontact nodig! Want hoewel de Tivoli Model One BT voorzien is van een analoge radio, werkt deze gewoon uit via de ether. Je bent dus niet afhankelijk van een signaal uit de muur.

Maar: zo’n kleine radio, zit daar wel wat geluid in? Jazeker! Hier laat de stevige behuizing zijn werk goed gelden, en doen de speakers zeker eer aan. Dat betekent een mooi vol geluid, met een goede bas en een mooi, vol middenbereik. Klasse! Vooral in kleine tot middelgrote ruimtes komt de radio helemaal tot zijn recht. Hoe speel je muziek af, hoor ik je denken? Daar heb je drie mogelijkheden voor. De eerste: radio. Op de voorkant van de radio valt de grote tuningknop perfect op. Deze heeft een mooie weerstand en een grote draaicirkel, zodat je heel nauwkeurig kunt afstemmen op het beste resultaat. Even zoeken met de inschuifbare antenne voor het beste signaal, en je bent klaar! Net als vroeger heb je bij de Tivoli Model One 1 voorkeuzezender. Dat wordt dus weer frequenties onthouden! De andere twee knoppen op het apparaat bedienen de muziekbron en het volume. De volumeknop is daarbij het enige nadeel dat ik heb op dit model. Want hoe groot en soepel de afstemknop is, hoe klein is de volumeknop. Hij draait wel soepel, maar ook in een kleine draaicirkel. Een kleine beweging heeft al een flinke volumewijziging tot gevolg.

Maar er zijn nog twee afspeelmogelijkheden. De coolste is wel de bluetooth (2.1 + EDR) verbinding, waarmee je vanuit iedere smartphone of tablet muziek kunt streamen naar de Model One BT. Dat kan vanuit je favoriete muziekcollectie, maar ook vanuit iedere andere muziek-app. Denk bijvoorbeeld aan Spotify, last.fm of natuurlijk de gratis Tivoli Radio app (http://tivoliaudio.nl/tivoliradioapp), waarmee je de populairste muziekzenders kunt streamen. Altijd je muziek bij de hand! Het koppelen van je draadloze device gaat natuurlijk super eenvoudig, zoals de meeste bluetooth-apparaten. De derde mogelijkheid is via een aux-ingang. Via de koptelefoonuitgang van je mp3-speler, walkman (…) of zelfs smartphone (zonder gebruik te maken van bluetooth) kun je de muziek afspelen via de Tivoli Model One BT! Er zijn zelfs twee uitgangen, voor een koptelefoon of een opname-apparaat.

Ik kan dan ook niet anders dan enthousiast zijn over deze geweldige radio. Hij is klein, heeft een groots geluid, is veelzijdig en ziet er – eerlijk is eerlijk – fantastisch uit. Op elk gebied een aanwinst voor je kamer of kantoor!

Tivoli One BT
Prijs: 259 euro


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.