logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Tiptoi globe, Ravensburger


Vorig jaar maakten we kennis met een nieuw en educatief speelgoed: Tiptoi. Winnaar van Speelgoed van het jaar 2012 in zijn categorie. Het boerderijboek waar de pen mee geleverd was bleek een bron van informatie en vermaak. In de tussentijd zijn er heel wat nieuwe boeken, spellen en puzzels verschenen waar kinderen met de Tiptoi-pen op kunnen werken. Van deze nieuwe aanvullingen is de Globe misschien wel het meest vernieuwend.

Hoewel: vorig jaar kwam Ravensburger al met de Tiptoi Globe Puzzel. Deze globe is echter net als een ouderwetse wereldbol: stevig, mooi vormgegeven en goed draaibaar. Zodra je de pen aan de computer hebt gekoppeld, kun je het juiste audiobestand op de pen laden. Daarna heb je informatie en spannende verhalen over de geografie, de landgrootte, hoofdsteden, dieren en nog veel meer. Je kunt de pen vervolgens gebruiken als informatief gereedschap, maar ook om één van de vier spellen te spelen. Naast de mooi vormgegeven globe en de interactieve pen (die overigens niet bij de globe is inbegrepen!) speelt het besturingsbordje een heel belangrijke rol. Hiermee schakel je om van modus: ga je in op de dieren, de bewoners, of speel je één van de spellen? Door met de pen op het juiste rondje te drukken schakelt de pen over van de ene stand naar de andere. Er staat ook een vraagteken op, waarbij je extra hulp krijgt bij de verschillende standen. Handig, zo’n helpfunctie!

En daarmee kunnen kinderen letterlijk uren zoet zijn! Het is een briljante manier om kinderen te interesseren voor de wereld, en ze bekend te maken met de grote wereld om hen heem. De gegeven informatie is heel erg divers, en ook best diepgaand. Het spel is daarom met name geschikt voor kinderen van een jaar of tien, als het besef van ‘de wereld’ wat groter is, of voor ontzettend leergierige kinderen die iets jonger zijn. De spellen zijn in het begin waarschijnlijk wat moeilijk, maar na de nodige uurtjes ontdekken op de wereldbol met de pen in de hand zijn het leuke oefenspellen.

Tiptoi Globe, Ravensburger
Prijs: 54,95 euro. Leeftijd: vanaf 7 jaar.
Aantal spelers: 1-4. Speltijd: ongeveer 30 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.