Recensie: Tien bolle biggetjes keken naar de maan, Linday Lee Johnsson, Joke van Leeuwen


Tien bolle biggetjes zien de volle maan. Ze zien haar groot en licht en rond aan de hemel staan. De tien zotte biggetjes zijn nog lang niet moe. Ze sluipen als hun mama slaapt gauw naar buiten toe. Buiten rennen de biggetjes in het rond, ze duiken in de plas,… Totdat er een wolk voor de maan schuift en de nacht zwart wordt… Carll Cneut tekende een inktblauwe nacht en tien speelse biggetjes. Joke van Leeuwen zorgde voor een heerlijke bewerking op rijm. Het boek heeft stevige pagina’s met verrassende glow-in-the-dark elementen. Goed voor uren kijkplezier!

Tien bolle biggetjes keken naar de maan is een leuk boekje over tien eigenwijze biggetjes. Ze sluipen – tegen beter weten in – het huis uit, om zo alle dingen te doen die ze eigenlijk niet mogen. Heerlijk toch? Totdat het donker wordt. Dan beseffen de biggetjes pas dat ze stiekem toch nog wel heel erg klein zijn, en kruipen ze maar wat graag in de armen van hun moeder… Het boek is daarbij geïllustreerd met ietwat oubollige tekeningen, waardoor het een heerlijk authentiek overkomt. Hierbij is er extra gelet op de kleuren van de nacht: de tekeningen hebben een diep-blauwe achtergrond als lucht, de tekst is op intens zwart gedrukt. De manen zijn uitgevoerd in glow-in-the-dark materiaal. Hierdoor steekt deze mat af tegen de glossy pagina’s. Alleen: het materiaal moet zich wel opladen in het licht… en als je boek dicht is kan dat natuurlijk niet! De voorkant is wel super om te zien opgloeien in het duister.

De strofen, ieder vier regels lang, hebben een mooi timbre, waardoor ze goed voor te lezen zijn. Als je wat nadruk legt op de rijmwoorden zal het ook zeker niet lang duren voor de kinderen de tweede zin af kunnen maken! Joke van Leeuwen heeft hier haar taak wonderlijk vervuld door de Engelse teksten, met al zijn eigenaardigheden en woordgrapjes, wonderbaarlijk goed en leuk te vertalen in het Nederlands.

Tien bolle biggetjes keken naar de maan, Linday Lee Johnsson, Joke van Leeuwen
De Eenhoorn. oktober 2011. 26 pagina’s. Hardcover.
Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: 3+. ISBN: 9789058387165

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.