Recensie: Thuis bij Jamie, Jamie Oliver


In zijn nieuwe boek is Jamie weer helemaal terug in de keuken, zijn eigen keuken. Jamie laat zichzelf zien in zijn thuisbasis in Essex. Hij gaat los in zijn eigen moestuin, waar hij voor alle recepten uit Thuis bij Jamie de ingrediënten oogst. In elk hoofdstuk komt een fruitsoort of groente aan bod en legt hij uit hoe je die zelf kunt verbouwen. Ook geeft Jamie zijn geheimen prijs over hoe je zelf een barbecue kunt bouwen, hoe je een perfecte Italiaanse pizza moet maken en hoe je al die geweldige oogst kunt inmaken.

Thuiskok

Thuis bij Jamie laat zien hoe het er bij de flamboiante kok thuis aan toe gaat. Of zou moeten gaan, het is natuurlijk altijd de vraag of het al dan niet in scene gezet is. Maar goed, alle scepsis opzij: dit boek laat wel op geniale wijze zien hoe je kunt koken met het ritme van de seizoenen, maar ook hoe je je huis en tuin kunt inrichten op maximaal genieten uit eigen tuin. Want, hoe ingewikkeld het ook soms mag lijken, en hoe moeilijk het je jezelf ook kunt maken: koken HOEFT helemaal niet zo moeilijk en ingewikkeld te zijn. Het gaat niet om de hoeveelheid ingrediënten die je in een gerecht gooit, of de culinaire technieken die je toepast op je nagerecht. Laat dat flamberen dus nog maar even achterwege: geniet van de pure smaken van de natuur, de pure smaken uit jouw eigen tuin. En Jamie helpt je daar een handje mee.

Seizoenen

Zo is het boek opgebouwd in seizoenen. Ieder seizoenshoofdstuk is weer onderverdeeld in korte hoofdstukjes per ingrediënt. Iedere grondstof wordt geïntroduceerd met een informatief praatje over de verschillende soorten, eigenschappen en algemene bereidingswijzen, waarna er een aantal recepten volgen waarin dat gewas als basis gebruikt wordt. Uiteraard, zoals we van Jamies boeken gewend zijn, met kleurrijke foto’s, die paginavullend gebruikt worden. Na deze recepten komen wellicht de belangrijkste tips: hoe Jamie ze kweekt, oogst, bewaard en verzorgt! In mijn ogen wordt de plank wel misgeslagen in het deel over de jacht, het bereiden van wild en het zoeken naar paddestoelen, maar leuk om te lezen is het wel. Dit boek geeft je dus alle handvaten om een fatsoenlijk bord op tafel te kunnen zetten, waarbij de basisingrediënten zo maar eens uit jouw eigen tuin kunnen komen. Een erg leuk en informatief boek dus, lekker huislijk en warm.

Thuis bij Jamie, Jamie Oliver
Kosmos uitgevers, 2007, 408 pagina’s, hardcover.
Prijs: 39,95 euro. ISBN: 9789021520889

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.