logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Thermosflessen voor op school

Steeds meer kinderen blijven tussen de middag over. Op veel scholen is dat opgezet vanuit een BSO, omdat de ouders moeten werken, maar er zijn ook steeds meer kinderen die tussen de middag moeten overblijven omdat de school is overgestapt naar een continurooster. In het geval dat je kind overblijft en gebruik maakt van tussenschoolse opvang is er vaak wel iets geregeld van een koelkast om het eten en drinken koel te houden. Stapt een school ineens over, dan is daar niet altijd een geschikte ruimte voor, laat staan de middelen. Voor een paar honderd kinderen koeling regelen is een prijzige aangelegenheid! De oplossing, beste ouders, is heel eenvoudig. Een thermosfles! En wij bekeken een aantal opties. Aan het einde gaan de de thermosflessen goed testen, met een temperatuurtest.

thermosfles-4220Allereerst de Rosti Mepal Isoleerfles Excalibur (ca. 18 euro). Dat is meteen een naam die klinkt: het magische zwaard van Koning Arthur. Je hebt ze in verschillende maten, al vanaf 330ml. In een normale mok past ongeveer 200ml, dus 330ml is aan de ruime kant. Bovenop de fles zit een bekertje geschroefd, die hoef je dus niet meer mee te nemen. Je schroeft die beker stevig op de fles. Alleen met het opruimen kan er dus wat knoeien… een stukje keukenpapier doet wonderen. Onder het bekertje komt een draaidop tevoorschijn. Om het drinken uit de fles te krijgen draai je de dop anderhalve keer in de rondte. Daardoor komt er een opening in de dop vrij, en kan de drank worden uitgeschonken. Een eenvoudige en veilige manier van uitschenken. De inhoud van de fles kan er niet te snel uitstromen, waardoor het ook voor kinderen goed te doen is. De fles is stoer RVS, maar daardoor natuurlijk wel met stickers naar smaak te versieren. ben je daar op uitgekeken, dan kun je met wat stickerremover de stickers netjes weghalen en nieuwe opplakken.

thermosfles-4221Ten tweede gingen we aan de slag met de isoleerfles van Hovac: de Hovac Wave (ca. 20 euro). Deze fles is verkrijgbaar in 0,5l, 0,75l en 1l. Flinke hoeveelheden, maar die kan wel gebruikt worden voor zowel het snackmoment als het lunchmoment. Ook deze fles heeft een bekertje op de bovenkant geschroefd. Een groter bekertje, en dat is wel handig. Die band is er in ‘beschaafd’ en neutraal zwart, maar ook in het groen, lila, oranje, grijs en zeegroen. Om de beker zit een grote silicone band. Dat geeft de beker een stoer uiterlijk en een mooie houvast. Extra voordeel is dat die rand ook aan de onderkant zit, zodat kinderen ‘m altijd zachtjes neerzetten. Een fles van 0,5l heeft namelijk best wel een gewichtje, zeker voor jongeren kinderen! Nadeel van de band: bij ons liet het bovenste deel vrij snel los, waardoor er een ruimte kwam tussen de thermosbeker en de silicone band. Dat is natuurlijk een mooie verzamelplaats voor vuil… De drank uitschenken gaat met een klikdop: even indrukken en de drank kan uitgeschonken worden. Weer indrukken, en de beker is gesloten. Dat werkt perfect! Ook hier is een keukenpapiertje op z’n plek om de beker af te drogen en terug te plaatsen.

Derde thermosfles in deze test probeerden we de 0,2l HEMA isoleerfles (ca. 10 euro). Een kleine en compacte fles, zonder drinkbeker. Je draait de dop los en je moet dus direct uit de fles drlnken of de drank overschenken in een ander glas of andere beker die je meeneemt. Om je lippen te beschermen zit er een losse kunststof ring in de fles. Het flesje is de meest compacte van de drie, maar qua temperatuur blijkt het de minst isolerende.

thermosfles-4222Ook van Hovac mochten we de Hovac Savana thermosbeker rubber (ca. 10,50 euro). Een grote thermosbeker met een inhoud van 0,5 liter. De beker heeft een vrolijk gekleurde deksel waaruit je direct kunt drinken, en een siliconen band die je vingers beschermd tegen eventuele warmte en meteen een goede grip biedt. Je koopt de Savanne in de kleuren paars, lime en grijs. Drinken uit de beker is heel eenvoudig: je klinkt aan de bovenkant een lipje open en je kunt uit de vrijgekomen opening drinken. Een nadeel is dat de beker niet lekvrij is (hij moet echt rechtop weggezet worden) en dat hij wel isolerend werkt, maar niet zo goed als de thermosfles. Er gaat veel warmte verloren via het kunststof deksel. Het voordeel voor volwassenen is dat de beker gewoon onder je koffiezetter past, en geschikt is voor bekerhouders. Mocht hij niet geschikt bevonden worden voor je kinderen kun je in ieder geval je koffie warm houden als je de kinderen wegbrengt!

hovac thermostasMaar: er zijn natuurlijk ook thermostasjes! Wij testten de Hovac Urban, een handig isolerend tasje met twee vakken: een groot vak aan de bovenkant, en een lang, smal vak onderin. Je kunt de Urban meedragen aan een schouderband, maar er zitten ook twee normale handvatten aan verwerkt. De schouderband is eenvoudig weg te nemen. Het voordeel van een dergelijk tasje is dat je alles bij elkaar hebt. En dat je – in principe – geen thermosbeker nodig zou hebben… of toch? Onze temperatuurtest zal het bewijzen! Met een koelelement wordt alles natuurlijk anders, en dat is met een thermostasje ook mogelijk. Het bijkomende voordeel van een thermostas is dat het lunchpakketje zelf ook beschermd wordt tegen de temperatuurinvloeden. Erg prettig tijdens de warme zomermaanden! Leg het brood even in de koelkast (of smeer het de avond ervoor en leg het dan in de koelkast) en de dag erop tussen de middag is het brood nog lekker koel, terwijl de klasgenootjes genieten van halfgesmolten kaas!

De temperatuurtest

We plaatsten de thermosbekers op hetzelfde moment naast elkaar, en vulden de flessen eerst met koud water. Die lieten we tien minuten staan, zodat de fles vast kon wennen aan de koude. Daarna goten we het water weg en vulden de flessen met melk, direct uit de koelkast. In de isoleertas deden we een standaard drinkbeker van Rosti Mepal, zonder koelelement. De begintemperatuur van de melk was 5 graden Celsius. De kamertemperatuur was gedurende de gehele test 21 graden Celsius.
Na 2 uur:
Mepal thermosfles: 5 graden Celcius
Hovac thermosfles: 5 graden Celcius
HEMA isoleerfles: 10 graden Celcius
Hovac thermosbeker: 12 graden Celcius
Hovac isoleertas: 15 graden Celcius

Na 4 uur (als je ’s ochtends de melk inschenkt is dit het eetmoment!):
Mepal thermosfles: 6 graden Celcius
Hovac thermosfles: 6 graden Celcius
HEMA isoleerfles: 12 graden Celcius
Hovac thermosbeker: 15 graden Celcius
Hovac isoleertas: 18 graden Celcius

Na 6 uur:
Mepal thermosfles: 7 graden Celcius
Hovac thermosfles: 7 graden Celcius
HEMA isoleerfles: 14 graden Celcius

Zoals je ziet doen de twee thermosflessen het beste dienst. Het zijn allebei topproducten, die het drinken zonder problemen de hele dag koel kunnen houden! De Thermosbeker en de isoleertas zijn handige opties, waarbij vooral de isoleertas in combinatie met een koelelement mogelijkheden schept. Die biedt bovendien het pluspunt dat ook het eten gekoeld blijft.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.