logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: The Walking Dead, het eerste seizoen


Sherrif Rick Grimes (Andrew Lincoln) wordt wakker in een verlaten ziekenhuis. De wereld is verwaarloosd en veranderd in het domein van vleesetende zombies. Rick begint een zoektocht naar zijn vrouw en zoontje. Onderweg komt hij erachter dat er maar weinig mensen aan het zombie-virus zijn ontkomen. Samen met de andere overlevenden probeert hij uit de handen te blijven van de bloeddorstige monsters…

The Walking Dead is over een paar jaar waarschijnlijk de serie waar iedereen het over heeft als het gaat om zombies. Dat is het nu eigenlijk al, maar dan zal het tot een ware cultklassieker zijn verworden. Pas maar op, ik heb je vast gewaarschuwd. De serie is gebaseerd op de stripboeken (sorry: comicreeks) door Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard, die over de gehele wereld gretig gelezen worden. Verfilmd is hij echter minstens zo populair: na deze voorzichtige pilot van zes afleveringen wordt het tweede seizoen inmiddels uitgezonden, en het derde deel bevestigd voor productie: de zombie-saga gaat dus zeker verder! En volkomen terecht.

De serie is namelijk niet bepaald in één zin te omschrijven. Het is een zombiefilm, dat is duidelijk. de lopende doden zijn subliem vormgegeven, de grime zit er dik op, en het lijkt echt alsof de zombies al een tijd lang echt dood zijn. Heel dood. Maar dan ook weer niet. Zo nu en dan treed er een gevecht op, met de nodige schrikelementen en geluiden, maar dat hoort er natuurlijk bij. Dat is echter zeker niet alles. Het is ook het verhaal van Sherrif Rick Grimes, op zoek naar vrouw en kind. En zijn ontdekkingsreis in de nieuwe wereld, waar hij helemaal niets van heeft meegekregen. Bij toeval is hij over het hoofd gezien in het ziekenhuis, en komt dus echt in een bizarre situatie terecht. Het meest bizarre zit hem echter niet in de ondoden, maar eerder in de onderlinge verbanden tussen de mensen. Alle personages zijn bijzonder goed uitgewerkt, en hebben een duidelijk eigen karakter. Ook hebben ze allen een geheel eigen manier om om te gaan met deze situatie, de een wat beter dan de andere. Maar zeg nu zelf: wat zou jij allemaal doen om te overleven?

The walking dead, Entertainment one

Tijdsduur: 270 minuten, Horror.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 25 euro), Blu-ray (ca. 25 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.