logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: The Red Turtle, Lumière


The Red TurtleAls je denkt aan animatiefilms, dan kom je al vrij snel bij Disney uit. Maar daar stopt de animatiewereld absoluut niet! Er zijn namelijk een aantal studio’s die minstens zo groot zijn – maar hier in Europa wat minder bekend. Zoals de Aziatische studio Ghibli, die minstens zo veel invloed heeft op de markt van animatiefilms als Disney. The Red Turtle is de meest recente titel van deze studio (die bovendien het gros van de animatiefilms gewoon met de hand maakt. Echt ambachtswerk!

Bijzondere film

Er zijn daarnaast nog een paar bijzonderheden aan deze film. Zo is het de allereerste film van Studio Ghibli die gebruik maakt van een externe producent. Een Nederlander, nog wel. Ook weer een bijzonderheidje. Michael Dudok de Wit, die in 2001 een belangrijke filmprijs heeft gewonnen met een korte animatiefilm, mocht de afgelopen 2,5 jaar samenwerken met Studio Ghibli om te werken aan The Red Turtle. Best bijzonder, nietwaar?

Het verhaal

Je zult wel even moeten wennen aan het hele verhaal en vooral het concept van The Red Turtle. Het draait namelijk om een man die schipbreuk heeft geleden en aanspoelt op een onbewoond eiland. Je maakt het leven van de man mee in verschillende fasen: in de momenten waarop hij net aanspoelt en helemaal radeloos is, de momenten waarop hij met een bamboevlot de zee op vaart (en waarbij de vlotten in stukjes weer aanspoelen). De radeloosheid, hulpeloosheid en tenslotte de berusting van de man komen stuk voor stuk aan bod. Zonder dat er een woord gerept wordt, uiteraard.

De schildpad

Tot hij op een gegeven moment kennismaakt met een grote, rode schildpad. Er is iets vreemds met het grote beest, maar als het dier voorkomt dat de man op zijn vlot vertrekt, gaan de stoppen los bij hem en mishandeld hij het dier. Hij heeft al snel berouw van zijn daad, maar dan is het te laat. Het schild scheurt. Terwijl de verloren man aan de zij van de schildpad de wacht houdt, blijkt het dat de schildpad is veranderd… in een vrouw! De twee draaien een tijdje om elkaar heen, maar vinden elkaar tenslotte in een vriendschappelijke band en er ontluikt een intense liefde.


Recensie over The Red Turtle

Deze animatiefilm is even wennen. De tekenstijl is vrij vlak – de man heeft bijvoorbeeld erg lang geen schaduw, en het feit dat er bijna geen woord in gesproken word is ook wat ongewoon. Toch is het genieten van deze tekenfilm – die zich vooral richt op volwassenen. Je maakt de verschillende emoties van de verstekeling heel goed en intens mee, wat het verhaal toch de nodige diepgang geeft. De tekenstijl is ongeëvenaard – zeker als je bedenkt dat alles met de hand is getekend. Klasse werk met een romantisch verhaal als kapstok.

Score: 7


Informatie

Titel: The Red Turtle
Uitgever: Lumière
Tijdsduur: 80 minuten
Genre: animatie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.