logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: The poison diaries, Nachtschade, Wood Northumerland

Poison diaries: nachtschade

In het eerste deel van The Poison Diaries maakten we kennis met Jessamine Luxton, haar bezitterige vader en haar lief, de weesjongen Weed. In dit tweede deel gaat het verhaal rustig verder. Weed is met de noorderzon vertrokken, Jessamines vader stort zich helemaal op zijn passie (planten onderzoeken, bij voorkeur giftige exemplaren) en natuurlijk de grote geest die in de tuin doolt, de uiterst giftige Prins Oleander.

In dit deel blijkt Jessamine flink onder invloed te zijn van deze gevaarlijke Prins, en hoort ze hem steeds vaker in haar hoofd. Hij geeft Jessamine aanwijzingen, tips, fluistert dingen in die ze niet mag horen, die ze wil horen, die ze niet mag doen. Gif dus, maar dan de geestelijke soort. Haar verlangen naar Weed maakt dat ze dingen doet die niet door de beugel kunnen. Als ze tenslotte haar vader vermoord, moet ze vluchten van huis en haard. Daarbij wordt ze geholpen door de stem van Prins Oleander, maar of deze nu echt helpt of tegenwerkt, dat is iets wat Jessamine aan den lijve moet ondervinden.

Ondertussen heeft Weed ook het een en ander geleerd. Hij heeft afgezonderd in de bossen geleefd, levend van de planten die er leven. Zij fluisteren hem de meest nuttige dingen in, maar soms ook niet. Weed kan namelijk met de planten praten, en is daarmee een uitstekende geneesheer, die natuurlijk door zijn omgeving niet begrepen wordt. We spreken namelijk over een tijd honderden jaren geleden, waarin het niet bepaald gewoon is dat mensen met planten praten…

In dit deel zit de vaart goed in het verhaal. Dat komt natuurlijk ook door Jessamine, die op de vlucht is voor haar daad, de wanhoop die in haar dialogen naar boven komt en de avonturen die ze beleeft. Ook Weed maakt de nodige dingen mee, en ook zijn verhaal komt goed naar voren. Er is één minpunt: die rare blaadjes, die een pagina opdelen in verschillende alinea’s. Ik ervaarde het als een storend element. Had de uitgever ze gebruikt als afscheiding voor hoofdstukken, dan was het een stuk logischer.

The poison diaries, Nachtschade, Wood Northumerland
Baeckens Books, mei 2012, 352 pagina’s, hardcover.
Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789078345596


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.