Recensie: The next big thing, Ubisoft


The Next Big Thing keert met klasse en vooral veel humor terug naar het fantastische filmgenre, met een modern en grappig avontuur, dat bol staat van referenties naar populaire films en TV series. In de game maak je kennis met het koppel charismatische helden; Dan Murray en Liz Allaire. Ze staan voor een ongelofelijk en volslagen gek avontuur dat gevuld is met plotwijzigingen en komische momenten!

The Next Big Thing is een klassieke point and click adventuregame. Puzzelen geblazen dus, en zoeken. Veel zoeken. En had ik het al gehad over praten met iedereen die je tegenkomt? Nee? Hmmm… Praten, zoeken en puzzelen. Daar gaat het om in deze bizarre horror-filmstudiowereld. Deze hele mooi uitgewerkte filmwereld, laten we dat voorop stellen. De tekenstijl is ongeëvenaard, daar zullen weinigen tegenin gaan. Eenzame klasse, hoe verbluffend mooi en goed uitgewerld de wereld zich voor je ontvouwt. Nee, het probleem zit hem eerder in het achterliggende verhaal. Het lijkt – sorry dat ik het zeg – dat het budget is opgegaan aan de ontwerpers en programmeurs, en dat er wat beknibbeld is op de scriptschrijvers.

Het verhaal is namelijk flinterdun, waardoor je het dankzij de vele zijstappen die je moet doen al snel kwijt raakt. Pas als de draad weer opgepakt wordt denk je ‘oh ja, daar waren we’. Daarbij zijn de twee hoofdpersonen niet helemaal types waar je je mee wilt identificeren. De mannelijke journalist, Dan, is nog wel grappig door zijn cynische en sarcastische opmerkingen, maar Liz kan me eerlijk gezegd gestolen worden. De puzzels daarentegen zijn wel van een hoog niveau, en verwijzen op vrijwel iedere manier naar de klassieke, droge-humor point-en-clickgames. Probeer maar eens uit te vinden hoe je een robot dronken voert, of waar je die honkbalknuppel allemaal voor kunt gebruiken! Soms zijn de puzzels echter wel erg moeilijk. Je moet letterlijk verder denken dan je neus lang is: bij dit soort games zie ik vaak een team ontwikkelaars rond de tafel zitten, in een supermelige bui, waarbij het meest extreme idee doorgaat naar de game. Bereid je dus voor op veel hersenkrakers, waarbij het telkens rondlopen en praten met mensen wellicht wat gaat vervelen. Toch is het aan te raden, aangezien je snel subtiele aanwijzingen over het hoofd kunt zien.

The next big thing, PC
Ubisoft. Leeftijd: vanaf 12 jaar. Prijs: 29,99 euro

Deze game bij: Ubisoft

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.