logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: The man from nowhere, Splendid Film

Bekroond met 7 Korean Film Awards en 2 Blue Dragon Awards is The Man from Nowhere de succesvolste film van 2010 uit Korea!

Hyo-jeong (Hyo-seo Kim), een drugskoerier, woont met haar dochter So-Mi (Seo-ron Kim) naast de wat wereldschuwe Tae-Sik (Bin Won). Zonder dat Tae-Sik het weet verstopt Hyo-jeong drugs in zijn huis. Al snel worden Hyo-jeong en haar dochter ontvoerd door het drugskartel die Tae-Sik vervolgens dwingen om voor het kartel te gaan werken wil hij ze nog levend terug zien. Als marionet van het drugskartel dringt het langzaam tot hem door dat er bijna geen uitweg meer is. Maar wat het drugskartel niet kan vermoeden is dat Tae-Sik een zeer goed opgeleide geheim agent is en door zal gaan tot het bittere einde…

The man from nowhere is met recht een winnaar van (tot nu toe) 9 filmprijzen. Een fantastisch spektakel, waarin bovendien de nodige humor en dramatiek in zitten verwerkt. Maar daarover zodadelijk wat meer. Het verhaal rept eigenlijk over de schuwe Tae-Sik, een man met een turbulent en schokkend verleden als geheim agent. Om daaraan te ontsnappen heeft hij zich ‘verscholen’ als apndjesbaas, waar hij een rustig bestaan leidt. De mensen die bij hem komen zijn in de regel geen lieverdjes, en wensen geen vragen gesteld te worden. Daartegenover staat dat zij dat ook niet naar Tae-Sik doen. Ondertussen komt zijn buurmeisje wel regelmatig bij hem met spullen, welke zij ontvreemd heeft. Langzamerhand ontwikkelen ze een bepaalde vriendschap, die eerder bestaat vanuit haar kant dan vanuit hem, zo blijkt. Tot op het moment dat zij wordt ontvoerd, samen met haar moeder, door een bruut drugskartel.

Verwacht hierbij geen zoetsappig verhaal. De dramascènes zijn koel, kil en berekenend, zoals de Aziaten in de regel plachten te doen. ‘Ik ben zo blij dat ik je wil omhelzen. Mag dat?’ In schril contrast daarmee staan de wrede scènes en hersenspinsels, zoals het geplunderde lichaam van enkele mensen, een kind dat (dood?) neervalt tijdens het verpakken van drugs, de wrede houding van enkele mannen van het kartel, het bijna komische lompe gedrag van een politieman, en natuurlijk de felle vechtscènes die de film rijk is, vol botbreuken en sappig klinkende messteken. De sfeer blijft door de hele film echter grimmig en duister. je leeft echt mee met Tae-Sik, die zijn rol vol overgave vervuld. Zijn karakter is het enige dat ook een beetje doorgrondbaar is, de andere spelers worden wel aangehaald en de banden tussen de personages wordt vluchtig benoemd, maar daar blijft het in de regel bij. je bouwt dus enkel sympathie op voor Tae-Sik, en natuurlijk het meisje met de grote ogen, So-Mi. Als je eenmaal gewend bent aan het Koreaanse gepraat (nee, de film is niet Engels nagesynchroniseerd, enkel in het Duits) is het een spannend spektakel. Een Aziatische vechtfilm zonder overtrokken gechoreografeerde vechtscènes vol acrobatische standjes, maar gewoon een man die zijn mannetje staat tenmidden van een hele boel ellende.

The man from nowhere, Splendid Film

Tijdsduur: 119 minuten, Actie.
Leeftijd: vanaf 16 jaar
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 20 euro), Blu-ray (ca. 17 euro)

Deze film bij: BOL.com

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. […] Meer Aziatische actiefilms? Recensie: The man from nowhere, Splendid Film […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.