logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: The Hunger Games, Suzanne Collins

hunger games

The Hunger Games is een heruitgave van het bekende en wereldberoemde boek met dezelfde titel, dat in Nederland ook is uitgebracht als De Hongerspelen. Het gaat over de verre toekomst, waarbij Amerika is uiteen gereten en is teruggebracht tot dertien staten: 12 ‘districten’ en een hoofdgebied, ‘Het Capitool’, de overheersende partij. De twaalf districten worden flink kort gehouden, waarbij het hoogtepunt van de vernedering bestaat uit de Hongerspelen.

Dit spannende boek neemt je na een uitgebreide introductie van onze hoofdpersoon Katniss Everdeen mee naar deze spannende en barbaarse strijd op leven en dood. Want zodra je kennis hebt gemaakt met Katniss begint het eigenlijke verhaal pas goed op gang te komen. Tot die tijd wordt je wat verteld over het leven in District 12, het ‘land’ waar Katniss woont, haar familie en de geschiedenis van haar gezin. Deze introductie is uitgebreid, maar neemt niet veel pagina’s in beslag: al na zo’n twintig pagina’s wordt er gestart met de Hongerspelen. Hierbij moeten er uit ieder district twee kinderen geofferd worden: een jongen en een meisje. In sommige districten meldden ze zichzelf aan, maar in anderen, zoals district 12, worden ze uitgeloot.

Helaas voor Katniss wordt haar jongere zusje uitgeloot. Een wonder, want ze had alle statistieken tegen zich. Katniss kan het niet verdragen dat haar zusje is uitgeloot, en offert zich op in haar plaats. Samen met een jongen uit het district raakt ze verwikkeld in een spannende strijd op leven en dood.l Daarbij worden ze getraind door een eerdere winnaar. Een oude, chagrijnige man die liever drinkt dan eet. De reden van zijn verbittering is al snel duidelijk: er blijkt heel wat meer te spelen dan enkel de overlevingsdrang. Katniss voelt deze signalen aan en kan hierbij gebruik maken van de ervaring en kennis van hun coach Haymitch. Maar dat is nog niet alles dat in het boek een rol gaat spelen: gevechten op leven en dood, een vriendschap met een klein meisje, dat Katniss aan haar jonge zusje doet denken, en dan is er nog Peeta, de jongen uit haar district. Hij maakt al in het begin bekend gevoelens voor Katniss te hebben. Wat moet ze daarmee? Is dat een strategie om het publiek voor zich te winnen, zodat ze meer sponsors zullen krijgen? Of is het werkelijk zo?

The Hunger Games staat niet voor niets al jarenlang hoog in de lezerslijsten. Het is een boek dat je al vanaf het begin in zijn greep krijgt, en waarbij de honger ook voor jou al snel parten sal spelen. Geloof je me niet? Probeer het boek dan maar eens weg te leggen om iets te gaan eten!

The Hunger Games, Suzanne Collins
Van Goor, maart 2012, 340 pagina’s, paperback.
Prijs: 10 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789000306244


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.