logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: The Great Wall, Universal Pictures


the great wallSommige wereldwonderen hebben een mooie mysterieuze gloed om zich heen hangen. Denk aan de beelden op Paaseiland of de Chinese Muur – The Great Wall in het Engels. Deze film gaat natuurlijk niet over de enorme stenen koppen maar over de honderden kilometers lange muur die door China loopt. Voor het verhaal goed en wel begint wordt gesproken over de vele legenden en mythen die zich rond de muur afspelen – en dat dit er eentje van is.

Westerse invloed

In het begin van de film leer je een groepje westerlingen kennen die in China op zoek gaan naar het ‘zwarte poeder’ – buskruit. In hun zoektocht maken de westerse huurlingen heel wat ellende mee, maar beleven natuurlijk ook mooie en indrukwekkende avonturen. Als ze in de woestenij van China moeten vluchten voor een groepje bandieten stuiten ze op een enorm gebouw dat meer dan streng bewaakt is: een poort in de Chinese muur. Ze besluiten zich gevangen te laten nemen door de beschermers van de muur – de bandieten garanderen een dood.

Monsterlijk gevaar

Eenmaal binnen de poorten van ’the great wall’ is het verschil in culturen bijna niet groter. Een paar Chinezen blijken echter vloeiend Engels te kunnen spreken, dankzij een eerdere gevangene. Dat maakt de communicatie weer wat eenvoudiger. Al snel ontdekken de twee overlevende westerlingen dat er een groot gevaar huist in het leven op de muur. Eens per zestig jaar worden ze namelijk lastiggevallen door een enorme horde monsterlijke wezens die alles verslinden wat er op hun pad komt. De mensen op de poort, verdeeld over drie grote categorieën vechters, zijn hun hele leven al getraind om deze monsters zo efficiënt mogelijk tegen te houden. Er is echter een nadeel: de monsters lijken steeds slimmer te worden.

Hebzucht

Het moraal van het verhaal? Hebzucht maakt van alles monsters. Vertrouwen en eer zijn vele malen belangrijker en leveren meer op dan geld, goederen en rijkdom. Dat druipt er wel van af – het is zelfs de oorsprong van de monsterlijke schepsels die The Great Wall teisteren. Onze held, de scherpschutter met pijl-en-boog Matt Damon, leert die les al snel, terwijl zijn bijlen-zwaaiende Spaanse metgezel liever kiest voor rijkdom en het Zwarte Poeder.

Conclusie over The Great Wall

Chinese mythologie in een westers jasje: Jackie Chan heeft een paar verhalen succesvol verfilmd, maar deze saga over de Chinese Muur brengt de draken naar een heel nieuw niveau. Het verhaal is knap en fantasierijk in beeld gebracht, met fantasierijke wapens, kleding en vechtstijlen, buitensporig lelijke draken (die ontzettend onpraktisch ogen – hoe hebben ze zo lang kunnen overleven) en een paar spannende actiescènes. Het verhaal is van tijd tot tijd flinterdun, maar vermakelijk genoeg om te zien. Door: Score: The Great Wall krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

The Great Wall, Universal Pictures
Tijdsduur: 01:43, actie. Leeftijd: vanaf 12 jaar.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.