logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: The Girl on the Train, Entertainment One


Girl-on-the-Train-DVD-2D-20161124145Het boek The Girl on the Train heeft heel wat rumoer veroorzaakt. Logisch – ondanks het feit dat het verhaal wat lang en breed werd verteld, was het een ontzettend spannend boek met een paar originele plotwendingen. En die zie je helaas niet zo vaak meer! Bovendien leende het verhaal zich prima voor een verfilming – en die hebben we hier nu voor ons liggen. The Girl on the Train zelf wordt vertolkt door niemand minder dan de Engelse Emily Blunt – en ze draagt haar hysterische en manische rol met verve.

Wisselend vertelpunt

Net als in het boek wissel je in de film The Girl on the Train ook van vertelpunt, zodat je langzaam maar zeker een compleet beeld krijgt van wat er nu precies is gebeurt. Daarbij wissel je niet alleen tussen de drie vrouwen die als uitgangspunt worden genomen, maar switch je ook regelmatig van het heden naar een punt in het verleden. Waar die wisseling in het boek soms zorgde voor een wat onrustige manier van lezen – je moest er echt bij zijn – is het in de film een stukje natuurlijker. Waarschijnlijk doordat het verhaal in kortere tijd op je af komt, dat het beter te behappen is.

Misdaad in wording

Het verhaal begint met het meisje in de trein. Langzaam maar zeker leer je haar kennen als ze met de trein van en naar haar werk reist. Daarbij komt ze steevast langs een huis waar een liefdevol stel woont – slechts twee huizen van haar oude woning verwijderd, waar ze met haar ex-man heeft gewoond. Het voelt als een excuus om hem in de gaten te houden, maar er wordt verder niet op ingegaan. Feit is wel dat ze helemaal geobsedeerd is door de vrouw en de man in dat mooie, witte huis. Ze verzint allerlei verhalen bij het tweetal, maar haar idyllische ‘perfecte setje’ valt uiteen als ze de vrouw ziet met een andere man… in een vlaag om opheldering te vragen gaat ze op een vrijdagavond – flink aangeschoten – bij de vrouw langs, maar als ze de ochtend erop wakker wordt weet ze niet meer hoe of wat. Waar het bloed vandaan komt, waar ze mee bedenkt is, bijvoorbeeld. En waarom de betreffende vrouw vermoord wordt aangetroffen. Wat is er die dag gebeurt? Rachel Watson, het meisje in die trein, probeert het uit te zoeken. En dat blijkt lastiger en confronterender dan ze dacht!

Conclusie over The Girl on the Train

The Girl on the Train was als boek al spannend, maar een tikje langdradig soms. De film daarentegen weet de vaart er perfect in te houden, waardoor de wisselingen in personage en tijd een stuk overzichtelijker zijn. De dramatische toonzetting en sfeervolle hysterische vertolking van onder andere Emily Blunt maken de film helemaal af. Door: Score: The Girl on the Train krijgt 4,3 van de 5 punten.

Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.