logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: The future of us, Jay Asher en Carolyn Mackler

the future of us

Social media heeft in de afgelopen jaren een enorme vlucht gemaakt. Denk maar eens een jaartje terug, of misschien was je wel een early adopter in Nederland en met je een jaartje of vijf terugdenken. Weet je nog, dat je de leuke roddels en grappige gebeurtenissen aan andere moest vertellen? Persoonlijk, op het schoolplein, op het veld of in de klas? Nu weet je meteen waar iedereen mee bezig is. The future of us neemt je mee in het verleden, zo’n 15 jaar terug. Daar ontmoet je Emma en Josh, buren van elkaar en dikke vrienden.

Emma’s ouders zijn uit elkaar. Van haar vader krijgt ze soms cadeautjes, gewoon als goedmakertje, of omdat-ie z’n dochter zo mist. Zo kreeg ze laatst een computer, met Windows 95 erop. Als Josh dan langskomt met een cd-rom van World Online, een internetprovider waarop je kunt inbellen met een telefoon-modem, gebeurt het onmogelijke: ze zien Facebook! En dat terwijl Facebook nog helemaal niet bestaat. Sterker nog: ze zien hem in de toekomst. Hun eigen toekomst! Spannende verwikkelingen ontstaan, want Emma vind haar toekomst helemaal niet zo rooskleurig. Alle dingen die gedeeld worden, het staat haar niet aan. Zo ontdekt ze dat haar man leeft van haar salaris, dagen wegblijft of haar helemaal meesleurt naar Engeland. Niet tegelijk natuurlijk, maar iedere keer als ze iets doet blijkt dat een enorme invloed te hebben op haar toekomst. Dat vraagt om experimenten!

The future of us geeft een superleuk beeld van het leven van 15 jaar terug. Je leest helemaal terug wat toen trends waren: Wayne’s World als meest populaire (video)-films, Emma loopt neit met een mp3-speler maar met een discman, allemaal van dat soort dingen. Ook het ongeloof van Emma en Josh over Facebook zijn supergrappig. Beide vrienden verbazen zich ontzettend over wat er allemaal gedeeld wordt op het internet. 420 vrienden? Wie heeft er nu zo veel vrienden? En waarom zou je die allemaal alten weten wat je ’s avonds eet? Een eye-opener op meer vlakken: ten eerste wordt Social Media kritisch bekeken, met daarbij de integratie in ons dagelijks leven. Ook komt naar voren dat de kleinste dingen die je doet een grote invloed hebben op de rest van je leven – en daar kun je niets aan veranderen, hoe graag je soms ook zou willen!

The future of us, Jay Asker en Carolyn Mackler
Lemniscaat, juli 2012, 328 pagina’s, paperback.
Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: vanaf 14 jaar. ISBN: 9789047704614


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.