logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: The five-year engagement, Universal Pictures


Wat doe je als het maar niet lukt om te trouwen? Aan de goede bedoelingen zal het zeker niet liggen, want in The Five-Year Engagement is het duidelijk dat Tom (gespeeld door Jason Segel, die je kent van The Muppets) en Violet (Emily Blunt, van bijvoorbeeld The devil wears Prada) al vanaf het eerste moment stapelverliefd op elkaar zijn. Tom is druk bezig om chef te worden in een restaurant, en hoopt op een eigen restaurant, terwijl Violet bezig is met een doctoraal in psychologie. Drukke agenda’s dus voor die twee. Het is dan ook niet raar dat het plannen van een bruiloft (De Grote Vraag is al gesteld) maar niet gepland lijkt te worden.

Dan krijgt Violet de kans om op een universiteit verder te gaan in haar doctoraal. Ze verhuizen vanuit het kleine San Francisco naar het veel kleinere Minnesota, waarbij Tom het moeilijk krijgt. Hij moest zijn baan als sous-chef opzeggen in het toprestaurant war hij werkte, en kan nu alleen maar een baan krijgen in een (superhip) broodjeszaak. Hij raakt steeds meer in een isolement, terwijl Violet de tijd van haar leven heeft. Dat roept natuurlijk de nodige aanpassingen op van beide personen, en Tom probeert vol goede moed het hoofd boven water de houden. Zo vind hij aansluiting bij twee – op z’n zachtst gezegd – rare snuiters, gaat hij jagen en breien, en nog veel, veel meer.

The Five Year Engagement gaat dan ook vooral om relaties, en hoe die zich in de loop der tijden ontwikkelen, met als achterliggende gedachte de bruiloft die op stapel staat. De humor in de film is soms wat plat, een lichte dijenkletser, maar vaker nog wat zwartgallig van aard, sarcastisch en cynisch. Een geweldige combinatie van humor, drama en romantiek, waarbij het tot het laatst de vraag blijft: wanneer wordt het ja-woord gegeven?

The five year engagement, Universal pictures

Tijdsduur: 124 minuten, Romantische komedie.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 13 euro), Blu-ray (ca. 16 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.