logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: The Favourite

Kostuumdrama’s zijn best wel van wisselende kwaliteit. De ene keer wordt je helemaal in een bepaalde tijdgeest gezogen, een andere keer zitten er zo veel tenenkrommende fouten in, dat je ‘m na een half uurtje al uit zet. In The Favourite wordt je meegenomen naar het begin van de 18e eeuw. Engeland is verwikkeld in een felle strijd met Frankrijk, maar de koningin is niet helemaal in staat om het land te leiden. Gelukkig heeft ze een goede vriendin aan haar zijde, Lady Sarah Churchill. Zij stuurt de koningin in goede banen en heeft duidelijk een flinke vinger in de pap.

Nichtje

Daar komt verandering in wanneer het nichtje van Lady Sarah, Abigail van Masham, zich meldt aan het hof. Het meisje blijkt niet op haar mondje gevallen en probeert op iedere mogelijke wijze hogerop te komen. Ze is een aristocraat van komaf, maar nadat haar vader haar tijdens een kaartspel verloor aan een Duitser was daar niet zo veel meer van over. Omdat Sarah Abigail onder haar hoede neemt, komt ze in contact met de koningin. Ze krijgt steeds meer verzorgingstaken voor de psychisch instabiele koningin, wat haar de mogelijkheid geeft een beetje aan te pappen met de koningin. Sarah heeft al snel door wat Abigail van plan is, en vanaf dat moment is het de strijd om de gunsten van de koningin. Wie zal er The Favourite worden van de koningin? Wie mag er Mistress of the Robes worden aan het hof?

Ga direct naar The Favourite op BOL.com.

Waargebeurd

Het grappige van The Favourite is dat de film losjes is gebaseerd op waargebeurde feiten. De grote lijnen in ieder geval: Abigail die aan het hof komt op het moment dat Sarah daar Mistress of the Robes is, het feit dat Sarah gehuwd is met John Churchill, hertog van Marlborough en de machtigste legerbevelhebber in het Britse leger en de slechte gezondheid van de koningin. Bijzonder is dat deze feiten zo in het absurde zijn getrokken, dat het soms zelfs humoristisch wordt.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.