Recensie: The Debt, Universal pictures

The Debt packshot blu-ray‘The Debt’ gaat over een drietal Mossad-agenten. Na de Tweede Wereldoorlog (we zitten inmiddels al in de jaren zestig) maken ze jacht op een nazi-oorlogsmisdadiger. Uiteindelijk weten ze hem op te sporen in Oost-Berlijn, maar ze moeten hem dan nog weten te vangen en uit Duitsland zien te smokkelen, om hem in Israel terecht te laten staan voor de misdaden welke hij heeft begaan. Een flinke klus, waarbij een extra obstakel wordt gevormd door eht feit dat het drietal bestaat uit twee mannen en één vrouw: een van de mannen is een echte vrouwenversierder, de ander een stille jongen, die heimelijk verliefd is op het meisje.

Daarbij hoef ik natuurlijk niet te vertellen wie er met het meisje vandoor gaat: de vrouwenverslinder! Een rode draad die door de film speelt gaat dan ook over de liefde en verhoudingen die binnen het drietal spelen. Maar dat is niet alles: want de missie, in de jaren zestig, is mislukt, en de misdadiger is ontsnapt. Het drietal durft er echter niets over te vertellen, en vertelt ieder die het wil horen dat ze hem vermoord hebben, en zich van het lijk hebben ontdaan. Met deze leugen moeten ze al hun hele leven lang doen. Dat valt niet zwaar, vooral voor de stille jongen, een evhte binnenvetter. Als de dochter van de vrouw dan boven alles een boek schrijft over deze gebeurtenissen (met het gelogen verhaal erin) en blijkt dat de oorlogsmisdadiger zichzelf na al die jaren bekend heeft gemaakt, wordt hun rumoerige leven flink opgerakeld.

De film is dan ook geen lichte thriller of dramafilm: het is een diep verhaal, waar verschillende aspecten wonderlijk in elkaar verweven zijn. De acteurs zijn bijzonder goed gekozen, warbij vooral bij de acteurs in het hedendaagse leven zichtbaar gebukt zijn gegaan onder alle leugens en gewetensbezwaren die ze al die tijd hebben moeten meedragen. Het gaat echter bijna mis bij de vele flashbacks die de film rijk is: de ene flashback duurt namelijk slechts een halve minuut, de andere tientallen minuten. Je wordt als kijker dan ook genadeloos heen en weer geslingerd, niet precies wetende waarom die persoon nu eigenlijk die flashback heeft. Gelukkig blijven de rode draden in de film duidelijk in beeld, zodat het niet al te verwarrend wordt, maar zeker in het begin van de film is het even wennen. Even doorbijten, want de film is zeker de moeite waard. De personages zijn goed doordacht, en kennen een leven aan ellende. En dat zie je.

De Debt, Universal Pictures

Tijdsduur: 118 minuten, Drama.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 18 euro), Blu-ray (ca. 25 euro)

Deze film bij: BOL.com

[youtube http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RFp28r9sqUw]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.