logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: The Dad, het opvoedboek voor vaders, Jan Heemskerk, Janine Breukhoven-Kho en anderen


The Dad

Mannen en ouderschap – het is en blijft een bizarre combinatie. Het staat haaks op de lieve opvoedkundige boeken die juist voor vrouwen lijken geschreven. Zelfs bekende boeken als Oei, ik groei! neigt eerder naar een vrouwenboek dan als een mannenboek. Hoewel die weer wat houvast kunnen hebben aan de feitelijke waarheden die er in vermeld staan. Nee, The Dad is dan weer een vereenzelviging van het ouderschap en man-zijn. De stoere (en soms onbeholpen) manieren van mannen, hun passie voor superhelden, het feit dat ze strenger zijn en minstens zo inconsequent als het gaat om opvoeding: alle aspecten van het vaderschap komen open en heerlijk aan bod.

Vaderschap

Wat ik juist zo verhelderend vind aan het boek is dat je niet te horen krijgt ‘hey, man! Zo moet je jouw kinderen opvoeden’, maar juist van ervaren vaders te horen krijgt hoe zij hun kroost groot hebben gebracht, of waar zij tegenaan zijn gelopen. En ja, daar zitten soms wat minder pedagogisch verantwoorde tactieken en manieren tussen. Het gaafste aan dit boek is wel om te lezen dat het helemaal niet zo vreemd is hoe jij je kinderen opvoed, hoe veel kritiek je ook mag krijgen van je vrouw. Naast de schrijvers komen er overigens ook een flink aantal BN-ers aan bod, waaronder bijvoorbeeld Eddy Zoey, Kluun en Wilfred Genee. Jammer genoeg lijkt het boek wel dik gesponsord te zijn door het dure horlogemerk Edox – die komt wel erg vaak aan bod!

Alle onderwerpen

Een ander stoer aspect is de complete afwezigheid van een inhoudsopgave, hoofdstukindeling, legenda, index, opzoektabel, woordenlijst of wat voor indeling dan ook. Het boek gaat van het begin naar het eind: van het moment dat je vrouw zwanger is tot het moment dat je kinderen het huis uit gaan. Dat is je indeling, meer houvast heb je toch niet nodig? Je begint gewoon bij het begin, geniet van de herkenbare (of nog onbekende) situaties en gaat door tot het einde. En dan weer opnieuw, want je kinderen blijven maar ouder worden.

Ga direct naar The Dad op BOL.com.


Recensie over The Dad

CooleSuggesties topper

Dit opvoedboek voor vaders is stoer, grappig, ongenuanceerd en gaaf. Je moet het gewoon hebben. Met grote, schuingedrukte quotes, een vlotte schrijfstijl en nonchalante, gitzwarte illustraties. En nee, ik wil nog steeds geen EDOX horloge. Echt niet. Dat kost ze toch een punt!

Score: 9


The Dad – opvoedboek voor vaders, Uitgeverij Q, 208 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789021406039. Prijs: 24.95 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.