logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: The Cooking Blueprints leert je: Koken is… begrijpen


Soms kom ik op mijn speurtocht over het internet bijzondere concepten tegen. Zo liep ik bij toeval tegen de 4-delige boekenserie Koken is… begrijpen, ook wel The Cooking Blueprints. Deze boekenserie staat niet vol van de recepten en ‘product placements’ die je in verschillende kookboeken tegenkomt, maar leert je koken vanuit de basis. De technieken, de theorie, de feiten. Als je die kennis in huis hebt, dan begrijp je het principe van koken.

De meest uitgebreide inleiding ooit

Eerlijk is eerlijk: veel kookboeken beginnen met een inleiding. Ze laten je zien hoe je bepaalde technieken uitvoert, welke materialen je nodig hebt voor de recepten in dat betreffende kookboek of genre. Maar ze vertellen je niet waarom je die dingen doet. En dus neem je die kennis tot je en gebruik je die tips te pas en te onpas. Want als je niet begrijpt waarom de auteur de betreffende technieken gebruikt, weet je ook niet wanneer je ze moet toepassen. Dat is waar The Cooking Blueprints om de hoek kijken. Deze culinaire gids vertelt je in woord en beeld hoe je maaltijden bereid, dat vooral voor beginners alsook voor doorgewinterde koks van toegevoegde waarde is.

The Cooking Blueprints is een waardevolle bron voor iedereen die zijn kookvaardigheden wil verbeteren of gewoon op zoek is naar nieuwe inspiratie in de keuken.

Koken is begrijpen in vier delen

The Cooking Blueprints zijn opgedeeld in vier praktische boeken, die fraai met stof zijn afgewerkt. De serie bestaat uit:

Koken is… Technieken begrijpen

Dit boek is in mijn ogen de overduidelijke begintitel. Het boek neemt je mee door de keuken en laat je zien hoe je jouw messen onderhoud, hoe je een keuken het beste inricht (mocht je daar op dit moment aan toe zijn) en wat een logische werkwijze is. Een goede voorbereiding is het halve werk en in dit boek leer je de basis van verschillende kooktechnieken, bewaartechnieken, de keuze voor materialen en hoe je de workflow in je keuken een beetje kunt stroomlijnen.

De volgende drie delen verbreden je productkennis en leren je basistechnieken om de ingrediรซnten zo goed mogelijk te bereiden.

Koken is… Planten begrijpen

Het groene boek begint met een stukje theorie over planten. Waarom zijn sommige planten stevig en hard, taai of verwelken ze snel? Iedere productgroep heeft een andere manier van hanteren, bereiden en bewaren. The Cooking Blueprints leert je waarom dat zo is, zodat je geen lijstjes hoeft te onthouden of leren, maar het gewoon met logisch denken kunt herleiden. Het boek neemt je mee van fruit tot groenten, van aardappelen tot granen, paddenstoelen en noten. Een belangrijk deel is hoe je het beste kunt koken met kruiden en specerijen. Vergeleken met de andere boeken bevat dit deel verrassend veel recepten. Vooral de aardappelen en granen hebben heel wat recepten die je als basis kunt gebruiken.

Koken is… Dieren begrijpen

Koken met vlees, vis, gevogelte en schaaldieren kan behoorlijk uitdagend zijn. Vooral omdat verschillende vleessoorten een eigen aanpak behoeven, zodat je uiteindelijk het beste resultaat op tafel kunt zetten. Het is een kunst die je veel moet oefenen, waar je ervaring en vertrouwen in moet kweken. Dit rode boek duikt dan ook in op de verschillen in structuur en de daarbij behorende manier van bereiden van de verschillende soorten ingrediรซnten, maar ook hoe je ze het beste snijd, bewaart en waar je op moet letten als je het in huis haalt.

Koken is… Vloeistoffen begrijpen

Wat is een goed gerecht zonder saus? Hoe vaak heb je geen bouillon nodig op ingrediรซnten te garen of op smaak te brengen? Een enthousiaste kok neemt daarvoor geen toevlucht tot pakjes en zakjes, maar gaat zelf in de weer met sauzen en smaakmakers. In het gele boek leer je hoe je sauzen bind en indikt, wat je allemaal kunt met bouillons en op welke manier je de maximale smaakbeleving haalt uit jouw ingrediรซnten.

Structuur en achtergrond

Wat dit boek onderscheidt van andere kookboeken, is de gestructureerde en methodische aanpak. In plaats van alleen maar recepten te bieden, legt The Cooking Blueprint de nadruk op de techniek achter het koken. Daarbij komt zelfs een stukje scheikunde en natuurkunde om de hoek kijken, maar dan niet op een heel diepgravende manier. Duidelijke illustraties laten zien waarom bepaalde processen belangrijk zijn om de beste resultaten te behalen.

Vormgeving

Bijzonder is dan ook de vormgeving en de lay-out van de boeken. Er is een fijn evenwicht tussen de tekst en de verhelderende illustraties, die de pagina’s in typerende ‘blueprint’-blauw sieren. De auteurs hebben ervoor gezorgd dat elke stap duidelijk wordt uitgelegd, met behulp van gedetailleerde illustraties en schema’s die zelfs de meest complexe technieken makkelijk te volgen maken. Dit maakt het boek niet alleen geschikt voor hobbykoks, maar ook voor degenen die serieus overwegen om professioneel te gaan koken. Als je die basis eenmaal beheerst, ben je makkelijker in staat om je eigen creatieve draai in de keuken te vinden.

Ga hier naar de webshop van The Cooking Blueprints om deze serie te bestellen!


Recensie over The Cooking Blueprints: Koken is…begrijpen

The Cooking Blueprints: Koken is…begrijpen is een fantastische serie boeken die beginnend koks een flinke sprong vooruit zullen helpen. Het biedt heldere tekst en uitleg. De vele illustraties zijn daarbij een echt pluspunt, waar je veel steun aan kunt vinden. Na wat ervaring is het aan te raden om de boeken nog eens van voor tot achter door te nemen, Een stukje verdieping is altijd welkom en met wat ervaring achter de kiezen zul je de teksten op een andere manier lezen. Natuurlijk zijn de boeken ook prettig als naslagwerk. Voor ervaren koks staan er praktische tips in (en vooral het inzicht zal voor hobbykoks van toegevoegde waarde zijn), voor hen is deze boekenserie wel nuttig, maar wat minder relevant. The Cooking Blueprints is een echt kookboek: het biedt kennis en vaardigheden om een zelfverzekerde en creatieve kok te worden. Minpuntje zijn de enkele typefouten die nog in het boek rondzwerven…

Score: 8


Informatie

Titel: The Cooking Blueprints: Koken is…begrijpen
Auteur:
Illustrator: Anna Dasko
Uitgever: The Cooking Blueprints
Aantal pagina’s: 473
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789464775914
Prijs: 119 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.