logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: The Beaver, Entertainment One

De tijd dat Walter succesvol ondernemer en tegelijkertijd een fantastische vader en echtgenoot was ligt ver achter hem. Tegenwoordig wordt hij gekweld door waanbeelden en kampt hij met een zware depressie. In het diepst van zijn wanhoop wordt hij toegesproken door zijn geweten: een bij het vuilnis gebonden handpop. Deze bever helpt hem zichzelf te hervinden. Terwijl de pratende pop in zijn werk voor succes na succes zorgt, kunnen zijn vrouw en oudste zoon er niet aan wennen…..

The Beaver is echt een schitterend drama, waarin komedie en damatiek letterlijk hand in hand gaan. Zo lijken genialiteit en gekte niet eens zo ver van elkaar af te liggen. Mel Gibson schittert in zijn dubbelrol als Walter en de Beter, de pratende pop die letterlijk geen seconde van zijn zijde wijkt. De Bever is echter een schepseltje dat zich niet snel laat afwimpelen, en blijkt hardnekkiger te zijn dan zijn vrouw en zoon in eerste instantie denken. Niet dat zij het in eerste instantie erg vinden. Vooral zijn jongste zoon is erg gecharmeerd van de nieuwe, energieke versie van zijn vader. Die handpop kan er dan ook nog wel bij! Zijn vrouw vind het in het begin oko niet zo erg, maar na een aantal maanden begint de lol er wel vanaf te raken. Schitterend verfilmd is dan ook deze tweestrijdigheid in de film: aan de ene kant de nieuwe, krachtigere Walter, die kracht put uit de handpop. De wereld lijkt aan zijn voeten te liggen. Aan de andere kant is daar de tweestrijdigheid, en de depressie die telkens om de hoek komt kijken. Walters afhankelijkheid van de handpop is daarbij de rode draad.

Daarnaast is er echter nog een andere verhaallijn. De oudste zoon van Walter ziet namelijk steeds meer van zijn vader in zichzelf terug. Iets dat hij zeer zeker niet wil, want hij heeft de neergang van Walter heel bewust meegemaakt. Middels post-its merkt hij deze overeenkomsten op, en probeert ze uit alle macht af te leren. Wat hij daarbij echter niet beseft, is dat hij enkel het uiterlijk vertoon tegengaat: zijn kern blijft hetzelfde. De enige onvolkomenheid in de film heeft ook betrekking op de post-its. Hoe dan precies? Nadat zijn vrouw in de gaten heeft dat Walter echt geen afscheid gaat nemen van de handpop, besluit ze het huis te verlaten, samen met haar kinderen. De oudste zoon neemt uiteraard alle post-its mee, wat duidelijk in beeld komt. Enige tijd later echter wandelt Walter door het huis, in een weemoedige bui. Hij stopt in de slaapkamer van zijn zoon en… treft daar alle post-its aan! Of dat zijn eye-opener wordt vertel ik natuurlijk niet (de film is op dat moment nog lang niet afgelopen), maar de continuïteit is op dat moment wat verder te zoeken.

Neemt niet weg dat de Beaver een schitterend drama is. De hoofdrolspelers, rollen van Mel Gibson, Jodie Foster en Mel Gibsons hand, spelen de sterren van de hemel. Bovendien hoeft Mel zijn Australische accent eens niet te verbloemen, wat voor hem waarschijnlijk als een ware verademing moest zijn. Topper!

The Beaver, Entertainment One

Tijdsduur: 87 minuten, Drama.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 17 euro), Blu-ray (ca. 20 euro)

Deze film bij: BOL.com

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ttv-gvOzaPw&feature=player_embedded]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.