logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: The Adjustment Bureau, Universal Pictures

Hebben we ons eigen lot in handen, of worden de touwtjes bediend door onzichtbare krachten? Matt Damon vertolkt in de thriller The Adjustment Bureau de rol van een man die een glimp opvangt van wat het Noodlot voor hem in petto heeft en besluit dat hij eigenlijk iets anders wil.

Politicus David Norris (Damon) staat op het punt een zitje in de Senaat in de wacht te slepen wanneer hij kennis maakt met de beeldschone Elise Sellas (Emily Blunt). Elise, die modern ballet danst, is een vrouw uit de duizend. Maar op het moment dat hij beseft dat zij de ware voor hem is, proberen mysterieuze mannen hen uit elkaar te houden…

The Adjustment Bureau is een interprtatie van de korte novelle van Philip K. Dick, The Adjustment Team (te vinden in zijn nieuwste verzameld werk, uitgegeven in 2009: http://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=7117&url=http%3A//www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/the-early-work-of-philip-k-dick-volume-one/1001004006575216/index.htm#product_overview). In de film volgen we een politicus, maar dat had natuurlijk iedere willekeurige persoon kunnen zijn. In Amerika echter is er voor velen geen groter doel dat het worden van Senator, waarbij laster nog kwaad in je verleden gevonden mag worden. Het gaat echter om een principe: het gevoel dat we hebben van vrijheid en de mogelijkheid om echt iets te kiezen: is die er wel? Worden keuzes niet veelal opgelegd door een grotere groep mensen? Eerlijk gezegd denk ik van wel. Niet zozeer door een supernatuurlijk orgaan zoals dat hier geschetst wordt, door ‘wezens’ (ze worden ook wel beschermengelen genoemd, maar in de film blijven ze ontheven van enige titelnoemerij) die kunnen bewegen door magische deuren met een betoverd boek in de handen waarin de levensloop van mensen te zien is. Dat zou wel wat raar zijn. Maar als je er over nadenkt: er is een redelijk klein groepje dat bepaald wat een veel grotere groep doet, denkt, eet, ziet of hoort! Denk alleen al aan een supermarkt, waar een select groepje bepaalt wat er in de schappen ligt, en voor welke prijs. Denk aan een uitgever die bepaalt welke films, muziek of boeken er geperst of gedrukt gaan worden. Dat zijn echt geen grote, democratische groepen die langs de deuren gaan om een representatieve steekproef te doen alvorens een keuze te maken. Deels maakt het dat wel leuk, maar: wat blijft er achter? Wat haalt de eindstreep allemaal niet? Welke keuze worden ons ontnomen? Deze film zet je daar wellicht, ook al heb je mijn voorgaande betoog nog nooit eerder in je gedachten gehad, wél toe aan. Op een sublieme manier zelfs, waarin de hoofdpersoon langzaam maar zeker meer leert over deze beschermelingen en het pad dat voor ons mensen is uitgegeven. De overgang van deur naar deur is erg mooi gedaan, waarbij je echt het idee hebt dat de deuren toegang verlenen tot de meest bizarre locaties. Gelukkig is het acteerwerk ook van buitengewone kwaliteit: geloofwaardig, sympatiek, menselijk waar nodig, bovenmenselijk en kil indien gewenst. Sublieme film gewoon, die je echt gezien móet hebben!

The adjustment bureau, Universal pictures

Tijdsduur: 100 minuten, Thriller, Fantasy.
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 18 euro), Blu-ray (ca. 25 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.