logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Teufel Impaq 7000 Home Cinema Set


De Teufel Impaq 7000 is een blu-ray Home Cinema set. Daaronder vallen een mooi vormgegeven en zware subwoofer, vijf satelietspeakers, en een blu-ray-speler/tuner. Het hart van de set, zoals je begrijpt. Wij mochten hem uitproberen en konden onze oren nauwelijks geloven. Hieronder lees je onze bevindingen met betrekking tot het aansluiten en onze ervaringen met de bediening en de geluidskwaliteit.

Het aansluiten van een Home Cinema Set blijft geen pretje. Sommige mensen zullen wellicht genieten van het leggen en aansluiten van alle kabeltjes, wij vinden het maar lastig. Bij de Teufel set zitten een paar ontzettend lange kabels, waarmee je naar iedere hoek van je kamer zou moeten kunnen. Hoewel… de langste kabel meet 7 meter, zo’n anderhalve meter te kort voor de linker surroundspeaker helaas. Maar dat ligt ook deels aan de vorm van onze woonkamer. De kabels laten zich stevig zekeren met klemmetjes, en in de versterker schroef je ze muurvast met klemmen.

Na alle kabels aangesloten te hebben kunnen we de apparatuur aansluiten. De versterker wordt via een HDMI-aansluiting aangesloten aan de televisie. Dat zorgt in ieder geval voor glashelder beeld (ja, óók in 3D!) Naast deze HDMI-uitgang zijn er ook twee HDMI-ingangen. Als extra ingangen kun je via een RCA-kabel videosignaal doorsturen, alsook via het Y CB/PB CR/PR signaal. Geluid komt binnen via digitaal coax of een optische verbinding. Daarnaast heb je een mogelijkheid om analoog geluidssignaal te ontvangen en te gebruiken via twee RCA-pluggen.

Eenmaal aangesloten kunnen we van start met het in gebruiknemen. Het menu springt meteen naar voren, en geeft je heel overzichtelijk een aantal keuzes: hoewel je meestal de eerste optie zult gebruiken, het afspelen van media. Dat kan via een blu-ray of dvd, een USB-stick of een netwerk media server (DLNA), want de Teufel Impaq 7000 is ook voorzien van een netwerkaansluiting. Helaas werden daar niet alle bestandsformaten afgespeeld, de Teufel Impaq 7000 had wat moeite met HD-beeldmateriaal. Wellicht een euvel dat met een nieuwe firmware-update wordt opgelost? Die worden ook via de netwerkaansluiting geïnstalleerd.

De afstandsbediening is helder, en het is direct duidelijk wat je kunt doen met alle functies en instelmogelijkheden. Het is overigens heel eenvoudig om de Teufel Impaq 7000 naar smaak en locatie in te stellen. Je kunt de intensiteit van de speakers met een kleine handeling aanpassen, en ook de eventuele vertraging tussen beeld en geluid is in stapjes van 10ms instelbaar. Uiteraard kun je ook de geluidsverdeling tussen hoog, midden en laag instellen. Handig te weten: de versterker is uitgevoerd met zes versterkers: de subwoofer hoeft dus niet apart aangesloten te worden op het energienet!

Dat laatste zal waarschijnlijk niet nodig zijn, want de Teufel levert een ontzettend helder en mooi geluid. Vol, met een zware, intense bas (ook op lage volumes) en ook de hoge tonen worden goed vertegenwoordigd – ideaal voor delen waarin vee gesproken wordt. Het middenbereik is echter ook gewoon aanwezig, hoewel je die misschien naar smaak een beetje kunt versterken. Standaard vonden we ‘m een beetje op de achtergrond.

De versterker van de Teufel Impaq 7000 is een geweldig onderdeel van deze set. Filmschijfjes worden probleemloos en ontzettend snel afgespeeld, zonder aarzelen of haperen. Het beeld wordt haarscherp weergegeven, waarbij dvd’s zelfs nog wat extra verscherping krijgen. Ook handig: de surroundspeakers en frontspeaker zijn voorzien van ophanghaken, zodat je ze direct aan de muur kunt ophangen!

De Teufel Impaq 7000 is overigens schitterend vormgegeven. Een kwestie van smaak wellicht, maar ik kan me voorstellen dat deze fraaie set in mat zwart in ieder huishouden staat: van klassiek tot modern. De vormgeving is strak, met mooie afrondingen, een mooi glanzend zwart scherm, en ook de mat-zwarte speakers hebben RVS-accenten. De subwoofer is ook uitgevoerd in zwart afgelakt hout, en staat stevig op vier mat-rvs pootjes, die alle vier een rubber voetje hebben meegekregen.

Het mag duidelijk zijn: wij zijn zonder enige twijfel te spreken over deze home cinema set. Veel vollediger zijn wij ‘m nog niet tegengekomen, zeker niet voor dit geld. Je kunt zo’n beetje alle films afspelen, via het netwerk, een USB-stick en natuurlijk via dvd’s of blu-rays. Muziek luisteren kan via cd’s, maar ook via de ingebouwde FM-tuner. En… het geluid klinkt daarbij ook nog eens fantastisch!

Impaq 7000, Teufel
Prijs: 900 euro

Dit product bij: Teufel


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.