logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Terugkeer, Harlan Coben

Er is geen discussie mogelijk als het op DNA-bewijs aankomt, het ultieme forensische bewijs. Dus wanneer het DNA van basketballer Greg Downing wordt gevonden op de plaats delict waar voormalig model Cecelia Callister en haar zoon Clay zijn vermoord, klopt de FBI bij Myron Bolitar aan om te vragen waar ze Greg kunnen vinden. Myron is een logische persoon om te vragen, want Greg was zijn schoolgenoot en voormalig cliënt, de man die Myron’s vriendin van hem wegkaapte en haar Emily Downing maakte. Hoe hard Myron ook probeert, hij kan niet veel meer zeggen dan het voor de hand liggende: Greg is drie jaar geleden overleden en zijn lichaam is gecremeerd. Omdat de FBI niet van plan is hun zoektocht op te geven, besluiten Myron en zijn partner, financieel adviseur Win Lockwood, dat ze beter kunnen proberen voorop te blijven in dit verhaal door het verhaal van Greg’s dood te bevestigen of te weerleggen.

Moord en doodslag

Ondertussen toont een reeks verweven episodes de moordenaar die een serie primaire doelwitten elimineert en secundaire doelwitten zo overtuigend framen voor de moorden, mede dankzij geplaatst DNA, dat het de politie nooit invalt om misdaden te verbinden die op zichzelf al zo makkelijk opgelost leken. Complicaties ontstaan wanneer Myron wordt geconfronteerd met Jeremy Downing, de zoon die hij verwekte tijdens een pre-huwelijkse affaire met Emily en vervolgens doorgaf als Greg’s, en wanneer de bondgenoten van maffiabaas Joseph “Joey the Toe” Turant, die vier jaar geleden werd opgesloten na zijn DNA-gedreven veroordeling voor de moord op Jordan Kravat, besluiten om Myron onder druk te zetten om te onthullen waar Greg is.

Myron Bolitar

Myron Bolitar, de sympathieke en doortastende hoofdpersoon, wordt opnieuw op de proef gesteld. Zijn loyaliteit, zijn verleden en zijn morele kompas komen allemaal in het geding terwijl hij probeert de waarheid te achterhalen. De relatie tussen Myron en Win is wederom een hoogtepunt; hun dynamiek en humor zorgen voor de broodnodige verlichting in een verder duister en intens verhaal.

Mysteries alom

De verweven verhaallijnen, waarbij de moordenaar zorgvuldig zijn slachtoffers kiest en DNA-bewijs plant, voegen een extra laag complexiteit toe aan het verhaal. Het is fascinerend om te zien hoe Coben deze lijnen uiteindelijk samenbrengt in een verrassende climax. De toevoeging van Jeremy Downing, Myron’s biologische zoon, brengt een emotionele lading die het verhaal nog persoonlijker en aangrijpender maakt. Myron’s interacties met Jeremy zijn teder en pijnlijk realistisch, en ze geven diepte aan zijn karakter zoals we dat zelden eerder hebben gezien.


Ga direct naar Terugkeer op BOL.com.

Recensie over Terugkeer

Harlan Coben weet zijn lezers opnieuw te boeien met zijn boek Terugkeer. Het is een geweldige combinatie van spanning, mysterie en emotionele diepgang, zoals we van Coben gewend zijn. Het zit vol dialogen, hoewel het sarcasme-niveau behoorlijk hoog ligt in de eerste hoofdstukken – dat begon me af en toe wat tegen te staan. Daarna neemt het verhaal je mee op een rollercoaster van onverwachte wendingen.

Score: 7


Informatie

Titel: Terugkeer
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 382
Type boek: Paperback
ISBN: 9789049203443
Prijs: 22.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.