logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Te Gekke Krijtjes

Tekenen en kleuren is echt leuk. En leerzaam. Je ontwikkelt er stiekem zo veel verschillende dingen mee (motoriek, creativiteit, ruimtelijk inzicht, kritisch kijken naar de wereld om je heen). En nieuwe materialen helpen je weer op een andere manier om te gaan met tekenen en je creativiteit. We waren dus best wel nieuwsgierig naar het nieuwe product Te Gekke Krijtjes!

De vorm is al bijzonder. De krijtjes zijn namelijk driehoekig, met een deuk in het midden. Daardoor heb je er een uitstekende grip op, en de driehoekige vorm maakt ze geschikt voor zowel links- als rechtshandigen. De vorm geeft je ook verschillende mogelijkheden om ze te gebruiken: met de vlakke kant kleur je snel grote vlakken in, met de punten kleur je gedetaileerder, kun je meer druk zetten (en dus fellere kleuren aanbrengen) en lijnen tekenen.

Het materiaal van de krijtjes is relatief zacht. Niet zo vettig en kruimelig als bijvoorbeeld Panda krijtjes, maar wel zacht genoeg om snel kleur af te geven. Waarschijnlijk komt dat door de toevoeging van bijenwas. Door de zachtheid van de krijtjes kun je ze heel goed gebruiken voor rubbings, doordrukken van een reliëf. En dat reliëf kan veroorzaakt worden door van-alles-en-nog-wat: een sleutel, een boomblaadje, een grove houten tafel, een ponsje, een tekensjabloon, een uitgeknipt figuurtje… leg het onder een vel papier en wrijf er over heen voor verrassende resultaten. WIl je ze nog bijzonderder maken? Gebruik dan verschillende kleuren krijtjes. Als je ze een beetje subtiel door elkaar gebruikt krijg je schitterende kleurverlopen. Of gebruik ze wat grover voor extremere resultaten. Vergeet niet een stevige, krasvrije ondergrond te gebruiken, zeker als je over harde materialen wrijft. Een sleutel of paperclip kan lelijke krassen maken! Verder kun je je fantasie de vrije loop laten. Maak eens een eigen postzegel, kader of mooie, wollige wolken!

Een mooi voorbeeld van de mogelijkheden vind je in het Te Gekke Krijtjes kleurboek. Daarin staan 15 tekeningen waar je overheen kunt wrijven. Iedere prent bestaat eigenlijk uit drie pagina’s: een witte reliëftekening, daar bovenop ligt witte pagina met cijfers erop en een omschrijving, die verwijst naar de cijfers op. Zo weet je ongeveer wat je kunt verwachten: een poppetje, een huis, een boom, of bijvoorbeeld een hek. Daardoor kun je de kleuren bewust kiezen. De tekeningen zijn verbazend gedetailleerd. Dat maakt het kleuren wat lastiger, maar niet minder leuk. Heb je trouwens over de pagina met de nummers gekleurd? Geen nood, je kunt een gewoon a4-tje gebruiken om nog een tekening te maken over de reliëftekening.

Met behulp van geurloze terpentine of olijfolie (met het eerste krijg je betere resultaten) lost het krijt op. Doe een paar druppels in de uitsparing van het krijtje, en je hebt meteen een verf. Vergeet ze niet af te drogen na gebruik! Daarmee kun je er mee verven, maar je kunt ook heel mooi kleuren in elkaar laten overvloeien. De mooiste technieken haal je echter uit het maken van reliefs, en het combineren van verschillende materialen en technieken. Ben je bijvoorbeeld niet zo gecharmeerd van de grote vlekken, dan kun je een groot reliëf ook gebruiken als achtergrond voor je tekening, of verschillende reliëfs uitknippen om er een soort collage van te maken.

Op de website, www.tegek.nu vind je niet alleen de verschillende producten en kleuren krijtjes, maar ook leuke inspiratiefilmpjes.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.