logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Te Gekke Krijtjes

Tekenen en kleuren is echt leuk. En leerzaam. Je ontwikkelt er stiekem zo veel verschillende dingen mee (motoriek, creativiteit, ruimtelijk inzicht, kritisch kijken naar de wereld om je heen). En nieuwe materialen helpen je weer op een andere manier om te gaan met tekenen en je creativiteit. We waren dus best wel nieuwsgierig naar het nieuwe product Te Gekke Krijtjes!

De vorm is al bijzonder. De krijtjes zijn namelijk driehoekig, met een deuk in het midden. Daardoor heb je er een uitstekende grip op, en de driehoekige vorm maakt ze geschikt voor zowel links- als rechtshandigen. De vorm geeft je ook verschillende mogelijkheden om ze te gebruiken: met de vlakke kant kleur je snel grote vlakken in, met de punten kleur je gedetaileerder, kun je meer druk zetten (en dus fellere kleuren aanbrengen) en lijnen tekenen.

Het materiaal van de krijtjes is relatief zacht. Niet zo vettig en kruimelig als bijvoorbeeld Panda krijtjes, maar wel zacht genoeg om snel kleur af te geven. Waarschijnlijk komt dat door de toevoeging van bijenwas. Door de zachtheid van de krijtjes kun je ze heel goed gebruiken voor rubbings, doordrukken van een reliëf. En dat reliëf kan veroorzaakt worden door van-alles-en-nog-wat: een sleutel, een boomblaadje, een grove houten tafel, een ponsje, een tekensjabloon, een uitgeknipt figuurtje… leg het onder een vel papier en wrijf er over heen voor verrassende resultaten. WIl je ze nog bijzonderder maken? Gebruik dan verschillende kleuren krijtjes. Als je ze een beetje subtiel door elkaar gebruikt krijg je schitterende kleurverlopen. Of gebruik ze wat grover voor extremere resultaten. Vergeet niet een stevige, krasvrije ondergrond te gebruiken, zeker als je over harde materialen wrijft. Een sleutel of paperclip kan lelijke krassen maken! Verder kun je je fantasie de vrije loop laten. Maak eens een eigen postzegel, kader of mooie, wollige wolken!

Een mooi voorbeeld van de mogelijkheden vind je in het Te Gekke Krijtjes kleurboek. Daarin staan 15 tekeningen waar je overheen kunt wrijven. Iedere prent bestaat eigenlijk uit drie pagina’s: een witte reliëftekening, daar bovenop ligt witte pagina met cijfers erop en een omschrijving, die verwijst naar de cijfers op. Zo weet je ongeveer wat je kunt verwachten: een poppetje, een huis, een boom, of bijvoorbeeld een hek. Daardoor kun je de kleuren bewust kiezen. De tekeningen zijn verbazend gedetailleerd. Dat maakt het kleuren wat lastiger, maar niet minder leuk. Heb je trouwens over de pagina met de nummers gekleurd? Geen nood, je kunt een gewoon a4-tje gebruiken om nog een tekening te maken over de reliëftekening.

Met behulp van geurloze terpentine of olijfolie (met het eerste krijg je betere resultaten) lost het krijt op. Doe een paar druppels in de uitsparing van het krijtje, en je hebt meteen een verf. Vergeet ze niet af te drogen na gebruik! Daarmee kun je er mee verven, maar je kunt ook heel mooi kleuren in elkaar laten overvloeien. De mooiste technieken haal je echter uit het maken van reliefs, en het combineren van verschillende materialen en technieken. Ben je bijvoorbeeld niet zo gecharmeerd van de grote vlekken, dan kun je een groot reliëf ook gebruiken als achtergrond voor je tekening, of verschillende reliëfs uitknippen om er een soort collage van te maken.

Op de website, www.tegek.nu vind je niet alleen de verschillende producten en kleuren krijtjes, maar ook leuke inspiratiefilmpjes.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. Annemarie avatar
  Annemarie

  De mogelijkheden van te gekke krijtjes zijn bijna oneindig. Jong of ouder, iedereen kan er mee werken. Voor kinderen prikkelt het de fantasie en de verbeeldingskracht. Maar ook met stempels het creëeren van achtergronden of het inkleuren van stickers. Echt allemaal even leuk. Ik ben begonnen met de basisdoos en die kleuren zijn al heel leuk. Kijk op de website voor superleuke inspiratie ideeën.

 2. Yvonne Baas avatar
  Yvonne Baas

  Ik ben fan vanaf het eerste uur! Ik vind ze nog steeds geweldig! Ondanks alle andere materialen die ik gebruik, gebruik ik de krijtjes bij alle werkstukken/kaarten. Ik ben alleen nog maar in het bezzit van de eerste twee basisdozen. En wat doe je er lang mee……..

  1. odilia avatar
   odilia

   ik en de kleinkinderen zeer te vreden met de gekke krijtjes.heb alles ervan.ook de boeken.groetjes

 3. mandy avatar
  mandy

  ben ook helemaal verslaafd aan de krijtjes,echt helemaal te gek.Je kan er zoveel leuks mee doen we hebben ze ook allemaal.De mogelijkheden zijn oneindig zelfs mijn moeder ,mijn zus en mijn nichtje en neefje vinden ze te gek.De opbergdoosjes zijn ook helemaal top.
  groetjes Mandy

 4. Erica avatar
  Erica

  De krijtjes staan altijd op mijn hobbytafel en eigenlijk in al mijn ‘projectjes’ gebruik ik ze. Ze zijn ontzettend veelzijdig. Ik kan echt niet meer zonder mijn krijtjes. Ze doen hun naam eer aan. Ze zijn echt Te Gek!

 5. Chantal avatar
  Chantal

  De te gekke krijtjes doet zijn naam eer aan ze zijn te gek.
  Hier worden ze door het hele gezin gebruikt door mezelf maar ook door mijn kids van 2 en 6, die vinden het ook erg leuk, ze maken er de mooiste tekeningen mee maar vinden het erg leuk om er iets onder te leggen zodat je er figuren te voorschijn komen.
  Zelf vind ik het erg leuk om achtergronden mee te maken.
  Een aanraden voor iedereen jong en oud iedereen kan het!!!

  Groetjes Chantal

 6. Joke avatar
  Joke

  De Te Gekke Krijtjes zijn inderdaad écht Té Gek! Ik ben er verslaafd aan geworden. Wat ik er zo leuk aan vind: ze zijn erg veelzijdig vooral zowel kinderen, volwassenen, mindervaliden, de doorwinterde knutselaars zijn ze een must om te hebben. Ze geven geen kleur af op je kleding of werktafel, ze zijn op basis van bijenwas wat niet alleen gezond maar ook milieuvriendelijk is, ze liggen handig in de hand. Ze zijn wat mij betreft in hobbyland één van de meest vernieuwende in hun soort maar ook het meest vernieuwend van alle nieuwe technieken die ik de afgelopen jaren heb zien passeren. Je kan er zoveel mee…teveel om op te noemen. Als er nog eentje is wat ik zeker het vermelden waard vind: je kan met deze krijtjes je eigen designpapier ontwerpen en eveneens lintjes van satijn mee kleuren. Wat maakt dat je echt een creatie kan maken van A tot Z met dit product wat toch wel uniek is. Ze zijn misschien wel ietsje prijzig maar je doet er zo enorm lang mee (ik heb ze al sinds 2012 en gebruik ze echt intensief en ben nog steeds niet doorheen mijn eerste lading) dat ze die kostprijs zeker waard zijn. Ik tracht er dan ook anderen toe aan te zetten om ze ook uit te testen en hopelijk mijn mede-hobbyisten van de knutselgroep op zaterdag mee aan te steken ;). Nog niet overtuigd: neem dan maar eens een kijkje op de website van creatief designer Sannie van Sannie-lovestostamp.com. Zij is het brein achter de vele mogelijkheden van de krijtjes en plaatst dan ook erg leuke filmpjes met toepassingen. Vele groetjes van een superfan! (nu maar hopen dat dit gepubliceerd kan worden zo’n lange tekst 😉

 7. marietta avatar
  marietta

  Had ze al heel lang in de kast,maar als je er eenmaal mee begint te kleuren, kom je steeds een stapje verder met de techniek die je er allemaal mee kunt doen.
  ECHT TE GEK!!!!

 8. jannie avatar
  jannie

  Zoals de naam al zegt de krijtjes zijn te gek, je hebt er zoveel mogelijkheden mee dat je als knutselaar eigenlijk niet zonder kunt.
  m.v.g. jannie


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.