logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Tayü, Goliath


Tayu

Tayü is een eenvoudig spel wat betreft regels, maar een spannend en knap lastig spel om te spelen. En dan niet ‘lastig’ in de zin van moeilijk, nee, lastig in de zin van motiverend, uitdagend, makkelijk-en-moeilijk te gelijk! De bedoeling van het spel? Zodra je het spelbord in elkaar hebt geklikt heb je een bord met heel veel kuiltjes en een redelijke opstaande rand. In het midden van het spelbord zie je een vierkantje. De eerste speler mag daar als eerste een blokje inleggen. Die blokjes hebben aan de ene kant drie bolletjes. Die passen precies in de kuiltjes van het speelbord. Aan de  andere kant staat een inkeping, die wit is ingekleurd. Die witte lijn, die op ieder blokje net iets anders is, moet een rivier voorstellen. Het is de bedoeling dat je, vanuit het midden, een rivier aanlegt die van de ene kant van het bord naar de andere kant gaat. De eerste speler gaat van noord naar zuid, de andere van oost naar west. Daardoor moet je goed opletten waar je een rivier neerlegt: voor je het weet help je jouw tegenstander! Het is dus ook goed mogelijk dat je je concurrent plaagt en dwarszit.

Na iedere beurt pak je een nieuwe steen uit de zak. Zijn alle stenen op, of kun je geen steen meer wegleggen, dan is het spel afgelopen. In de praktijk blijkt dat altijd de laatste of één van de laatste stenen te zijn. Het neerleggen van de stenen vormt overigens een flinke uitdaging: de waterweg mag niet tegen een blokje aanliggen waar geen witte streep zit: water moet in water overlopen. Ieder blokje heeft een ander patroon, maar natuurlijk zijn die wel volgens een bepaald patroon aangelegd, zodat je ze redelijk makkelijk kunt neerleggen en een weg kunt vormen naar de andere kant. Die vrijheid van neerleggen vormt een mooie manier van spelen. Er is namelijk maar 1 regel: het water moet op elkaar aansluiten, en 1 beperking: water mag niet tegen een loos stukje van een ander blokje aangelegd worden. Daardoor is het spel ook voor jongere kinderen al goed te spelen. Belangrijk is dat ze een beetje ruimtelijk inzicht hebben, en een beetje vooruit kunnen denken. En een beetje handig zijn, want de steentjes liggen niet supervast: een kleine duw kan de stenen al lelijk verschuiven.

Door de eenvoudige spelregels en de snelheid waarmee de beurten wisselen is het een ontzettend leuk spel. Het is uitdagend om je eigen waterweg aan te leggen, maar je kunt er ook voor kiezen om iets scherper te spelen en je tegenstander regelmatig dwars te zitten. Het spel zelf zit degelijk in elkaar. Het spelbord bestaat uit twee delen die je solide in elkaar klikt, de steentjes zijn van massief kunststof, waarbij de waterwegen verdiept in de stenen zitten verwerkt. De stenen doe je in een dikke, fluweel-achtige zak. Jammer alleen dat die zak best compact en hoog is: bij het opbergen moet je ‘m eerst even flink husselen voor je hem in de doos doet, voordat je het spelbord erop kunt leggen. Maar: alles past netjes weer in de doos, en ook het spelbord laat zich relatief eenvoudig weer uit elkaar klikken.

Tayü, Goliath
Prijs: 30 euro. september 2012 . Leeftijd: vanaf 7 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 20-40 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.