logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Tarte Tatin, Ginette Mathiot

Als je denkt aan de wereld van de patisserie, dan denk je waarschijnlijk aan de meest fantastische creaties die je tegenwoordig op de televisie voorbij ziet komen. Daarbij worden vaak zoveel decoraties gebruikt, dat het eigenlijke baksel nauwelijks (of zelfs helemaal niet) meer te zien is. Eigenlijk is dat een vreemde beweging, want in de kookkunst zie je juist dat je weer terug moet naar de basis. Eerlijke ingrediënten, slimme combinaties. Waar is het misgegaan? Met het boek Tarte Tatin ga je weer helemaal terug naar die basis. Auteur Ginette Mathiot heeft in dit boek de absolute basis verzameld van de Franse patisserie. En die is uitgebreider dan je waarschijnlijk zult denken. Oké, tarte tatin is natuurlijk een recept dat je snel kunt plaatsen, en ook Sablés (in diverse varianten), soufflées, macarons, madeleines, brioches… moet ik nog doorgaan? De Franse keuken is misschien zwaar en ietwat bombastisch, de Franse patisseriekeuken is juist heel verfijnd, maar net zo basic. En daar kun je in dit boek mee kennismaken! Het boek pretendeert overigens niet om volledig te zijn. Het is geen encyclopedie van de Franse patisseriekeuken. Neen, het claimt iets heel eenvoudigs: de beste recepten verzameld! Het boek is ingedeeld in een aantal duidelijke hoofdstukken: basisrecepten (van waarut door het hele boek wordt teruggegrepen), gebakjes, cakes, soesjes en taartjes, koekjes, pudding, en desserts van beroemde koks. Als afsluiting vind je een verklarende woordenlijst, en natuurlijk een register. De recepten zelf zijn duidelijk opgeschreven, zonder inleidende tekst. Onder de Nederlandse benamingen lees je de Franse naam (om indruk te kunnen maken op je gasten), een ingrediëntenlijst en stap voor stap het recept. Zo nu en dan vind je een schitterende kleurenfoto die een recept begeleid. Erg prettig, ik mis het eigenlijk wel bij de andere recepten. Ze geven namelijk een mooie steun in de presentatiewijze! Tarte Tatin heeft echt mijn hart gestolen. Het is een heerlijk kookboek, dat ‘de bekende recepten’ op een heel toegankelijke manier presenteert. Of sterker nog: het laat zien dat de Franse Patisserie helemaal niet zo moeilijk is! Geduld, goed gereedschap en de juiste ingrediënten, dan ben je al een heel eind. De twee leeslinten en mooie uitvoering zijn als de spreekwoordelijke kers op de taart. Tarte Tatin, Ginette Mathiot Van Dishoeck, april 2014, 366 pagina’s, hardcover. Prijs: 35 euro. ISBN: 9789000336692

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.