Hij is terug! Na de comeback van Furby mag deze klassieker natuurlijk ook niet ontbreken. Hoeveel uren hebben kinderen (uhm… zoals ikzelf) er vroeger niet besteed aan het opvoeden en verzorgen van het virtuele huisdiertje? Het is destijds zelfs een hot item geweest op het nieuws, omdat de Tamagotchi’s natuurlijk ook ’s avonds, ’s nachts en tijdens schooltijd verzorgd moesten worden. En daar was niet iedereen even blij mee. Maar gelukkig is de jeugd van tegenwoordig op het gebied van gamen een stuk verder dan wij ooit waren op die leeftijd, en kunnen ze dat steeds beter zelf verdelen. En dus verdient Tamagotchi een nieuwe kans!
Deze nieuwe uitvoering maakt steeds meer gebruik van de nieuwe technieken en mogelijkheden. De Tamagotchi heeft dan ook mogelijkheden in huis waar we vroeger alleen maar van konden dromen. Je kunt je virtuele kameraadje verzorgen: als hij honger heeft geef je hem eten, is hij ziek? Dan geef je ‘m medicijnen. En je moet ‘m af en toe zijn huisje laten opruimen. Of geef hem wat extra aandacht door er mee te spelen! In het begin van je jonge Tamagotchileven zijn de mogelijkheden nog redelijk beperkt, maar naarmate je diertje ouder wordt, heb je ook meer tijd gekregen om geld te verdienen. Daarmee kun je nieuwe dingen kopen, zoals sieraden en andere dingen om te eten. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere cupcake naast melk en brood. Dat alles doe je met drie knopjes. Met het linkje knopje blader je door de mogelijkheden. Het middelste knopje staat voor ‘ja’ of ‘ok’, en het derde knopje staat voor ‘nee’ of ‘annuleren’. De verschillende verzorgingsfuncties kies je met kleine icoontjes boven en onder in het scherm. Die zijn wel heel erg klein – dat wordt goed kijken geblazen! Het lcd-schermpje is ook niet helemaal van deze tijd helaas. Het is pixelig en vooral erg donker. Het is niet verlicht, en daardoor niet goed zichtbaar. Zelfs met het meest optimale contrast moet je zorgen voor goed licht.
Er zijn twee leuke nieuwe features gekoppeld aan de Tamagotchi. De eerste is een website, Tamagotchi Friends. Daar kun je op inloggen en allerlei activiteiten doen. Met die activiteiten maar je nieuwe Tamagotchi-vrienden, verdien je geld en koop je nieuwe spulletjes (waaronder eten). Bij het uitloggen krijg je een speciale code, die je in je ei kunt invoeren. Daarmee draag je spullen en geld over van je computer naar je ei. Erg handig, en vooral leuk. De website is overigens in het Nederlands, en ook zonder een Tamagotchi-ei erg leuk om te bezoeken. Het ei zelf is helemaal in het Engels geschreven. Even vertalen dus, voor papa of mama, ook al zijn het maar een paar woorden die gelezen moeten worden.
Een tweede coole functie is de Bump-functie. Daarmee stuur je berichtjes over van het ene ei naar het andere. Denk daarbij aan een soort sms-berichtjes, maar ook kun je cadeautjes versturen naar andere eieren. En… je maakt nieuwe vrienden! Door het gebruik van de Bump-functie stijgt je BFF-meter, je Best Friends Forever-meter voor meelezende ouders. Daarmee verdien je Gotchi-punten, waarmee je bijvoorbeeld eten of juwelen kunt kopen. En daar wordt je diertje weer erg bij van!
De Tamagotchi’s zijn verkrijgbaar in zes verschillende uitvoeringen. Erg stoer, en vooral gericht op meisjes. Roze, hartjes en glitters. Doelgroep van het viruele diertje zijn meisjes van 5-10 jaar oud. Onze ervaring leert echter dat jongens het ook heel erg leuk vinden. Dat je sieraden moet kopen om je diertje tevreden te houden snappen ze helemaal. Hier is onze virtuele schildpad helemaal onderdeel geworden van de dagelijkse routines. Heeft-ie honger, dan stuiven er meteen twee stoere mannen op af om hun lieve, snoezige diertje te voeren, en er even een spelletje mee te spelen. Daarbij moet wel gezegd dat zij de blauwe variant hebben mogen testen. De roze veriant met hartjes zou ongetwijfeld minder aantrekkingskracht op ze hebben gehad!
Tamagotchi, Bandai
Prijs: 24,95 euro, zonder batterijen
Speelgoed en spellen koop je bij: