logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Switch It, University Games

Switch-it (1)

Kennisspelletjes zijn altijd leuk om te spelen, voor jong en oud. Het nadeel is vaak dat als je een kennisspelletjes speelt met kinderen, de kennis en ervaring van volwassenen een flink stuk boven die van kinderen uitsteekt. Het is vaak bijzonder lastig voor kinderen om een kans te maken om te winnen. Gelukkig zijn er een aantal spellen die daar juist op ontwikkeld en bedacht zijn! Zowel volwassenen als kinderen hebben dan een eerlijke kans. Het spel Switch it, van University Games, is zo’n spel. Het is een razend snel kennisspel waarbij je rekening moet houden met een timer die na 10 seconden is afgelopen. Maar dat is nog niet alles!

Switch-it

Het meest bijzondere en leuke aan het spel Switch it is namelijk dat je zelf invloed hebt op het antwoord dat je kunt geven. Dat vraagt een stukje uitleg, merk ik. In het spel zijn twee soorten kaarten. Kaarten met letter er op, en kaarten met een vraag op het niveau van Pim Pam Pet. Die kaarten zitten door elkaar. Iedere speler krijgt 10 van deze kaarten. Soms heb je meer letters, soms heb je meer vragen. Op de tafel liggen een vragenkaart en een letterkaart. Nu mag je, in de 10 seconden die je ter beschikking hebt, een kaart op een van die twee stapels leggen. Je mag zelf bepalen op welke stapel. Heb je een vraag waar je bijvoorbeeld een antwoord op weet met een van de letters die je hand hebt, dan leg je een letter op. Heb je juist een vraag die prima past bij de letter die op tafel ligt, dan leg je een vraag op. Lukt het je niet om binnen de tijd een kaart neer te leggen of een antwoord te geven, dan moet je een kaartje pakken. Let dus goed op de tijd, 10 seconden zijn zo om!

In Switch it gaat het lang niet altijd om een kennisvraag. Het zijn natuurlijk wel vragen waar je vanuit je eigen kennis en ervaring in antwoord op moet geven, maar veel vragen zijn eerder ludiek dan een echte blijk van kennis en intelligentie. Zo is er bijvoorbeeld de vraag of je een beroep kunt bedenken waar je handschoenen bij moet dragen, of iets dat je in de badkamer vind, of wat dacht je van een rond voorwerp? Of iets waar kinderen bang voor zijn? Allemaal vragen waar zowel kinderen als volwassenen prima een antwoord op kunnen geven. Als extra spelelementen zijn er nog kaarten toegevoegd waarmee je 10 seconden extra bedenktijd kunt verkrijgen, en kaarten waarmee je de richting dus wel richting kunt veranderen. Switch It is daarmee een ontzettend snel en dynamisch spel, dat bovendien erg grappig is en voor de nodige hilariteit zorgt. Een klein stukje uitleg dan voor kinderen gewenst zijn voor sommige woorden: het spel bevat namelijk redelijk wat Vlaamse woorden. Een beroep wordt bijvoorbeeld job genoemd, wat niet altijd een bekende aanduiding is. Ondanks dat kleine minpuntje is switch het echt een super leuk spel dat je snel gespeeld hebt: in een kwartiertje tot 20 minuten kun je het hebben uitgespeeld. Het is overigens ook mogelijk om ervoor te kiezen om de timer weg te laten. In onze ervaring blijkt dat het spel van minder lang duurt. Switch It is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Informatie

Switch It, University Games
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar.
Aantal spelers: 2-6. Speltijd: ongeveer 20-30 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.