logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Swiss chocolade, eerlijk genieten!


Ontbossing, vergrijzing en kinderarbeid… Het zijn zaken die je niet direct in verband brengt met genieten, en een momentje voor jezelf. Als je denkt aan chocolade als genietmomentje (en zeg nu eerlijk: wie niet?) dan is dat jammer genoeg vaak wel de harde realiteit. Gelukkig zijn er steeds meer merken die opkomen voor de rechten van de mensen, en de arbeiders een eerlijk loon geven, en zorgen voor goede werkomstandigheden.

Swiss Chocolade maakt bijvoorbeeld extra pure chocolade van Zwitserse kwaliteit, maar wel op zo’n manier dat je eerlijk kunt genieten van een reep chocola. Door praktische steun aan cacaoboeren en eerlijke prijzen voor de cacaobonen is Swiss Chocolade een eerlijke reep chocolade die niet alleen goed smaakt, maar ook goed voelt. Zo is deze chocolade, met maar liefst 78% cacaobestanddelen, bijna puurder-dan-puur te noemen .De smaak is wrang, met een duidelijke zoet-zure smaak van de cacaoboon er doorheen. Ondanks het hoge aandeel cacaobestanddelen is de chocolade zelf trouwens niet korrelig of hard: hij smelt in je mond, en dat voelt toch wel erg prettig.

swiss chocolade-2Een andere leuke bijkomstigheid is dat de Swiss chocolade zich prima laat smelten. Daardoor kun je er ook in de keuken prima mee vooruit, en biedt de chocolade een perfect contrast met bijvoorbeeld zoet gebak of koekjes. Maar lekker met een kopje koffie of thee is het natuurlijk ook helemaal genieten van deze pure en eerlijke smaak. Laat het je smaken!

Swiss Chocolade bestaat uit een breed assortiment van rijke en intense chocoladesmaken met een hoog cacaopercentage. De 72% cacaotabletten zijn verkrijgbaar in de heerlijke smaken Noir, Noir Noisette, Noir Café en Noir Orange. Naast de standaard 72% cacao-varianten is er ook een nog puurdere variant met maar liefst 78% cacao. Je koopt de repen in 100 gram en Noir en Noisette ook in repen van 200 gram.

Swiss chocolade sfeerbeeld LROver eerlijke chocolade

Cacao telen is een lastige business. De cacaobomen hebben veel zorg nodig, de oogst is tijdrovend en de opbrengst is beperkt. Als gevolg daarvan zien veel jonge Afrikanen het niet zitten om de cacaoboerderijen van hun ouders over te nemen en trekken naar de stad. De lage inkomsten, gemiddeld twee dollar per dag, zorgen dat er weinig geld is om personeel in te huren en werken zo kinderarbeid in de hand. Swiss Chocolade betrekt haar cacao alleen van fairtrade coöperatieven. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Swiss chocolade sfeerbeeld LREerlijke handel

Samen met de Fairtrade gecertificeerde partner coöperatie Kuapa Kokoo in Ghana zet Swiss Chocolade zich in voor herbebossingprojecten en betere leefomstandigheden voor de cacaoboeren en hun families. Cacaoboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun cacao die in ieder geval kostendekkend is. Daarbij krijgt de coöperatie een premie per ton cacaobonen, dit bedrag wordt deels wordt geïnvesteerd in projecten die de lokale leefomstandigheden verbeteren, zoals scholen en watervoorziening. Swiss Chocolade zorgt hiermee dat zijzelf verzekerd blijft van kwalitatief hoogstaande cacao, dat de armoede in landen als Ghana bestreden wordt en dat chocolade gewonnen wordt op een verantwoorde manier. Door tussen de cacaobomen ook fruitbomen en kostbare houtbomen te plaatsen, zorgt de coöperatie er ook voor dat de boeren meer bronnen van inkomsten hebben. Dat zorgt bovendien voor een grotere biodiversiteit en voor een betere CO2 opnamen. De boeren wordt ook geleerd hoe ze hun bomen op een natuurlijke wijze kunnen bemesten, zonder gebruik van kunstmest.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.