Recensie: Swinging Christmas, Benjamin Lacombe


9789044820843 SWINGING CHRISTMAS

In het boek Swinging Christmas maak je kennis met Robin. Een jongen, net als alle andere jongens. Een jongen, die niet graag leest. Hij wordt zo nu en dan door zijn moeder ingezet om wat klusjes te klaren. Zoals nu, op deze winterse dag, om een voedselpakket te brengen naar de vreemde oude man Bernard, die als kluizenaar leeft. Alle mensen uit het dorp zijn een beetje bang voor hem, vooral omdat hij zo groot is en zich zo afzondert.

Robin wordt echter door Bernard uitgenodigd om binnen te komen in zijn huis. Daar raken ze aan de praat. Bernard leest Robin voor, en laat hem zien hoe magisch boeken wel niet kunnen zijn. En… hij laat hem kennismaken met jazzmuziek, waarmee het gevoel uit de boeken nog meer kracht krijgt. Die muziek is meestal gezonden door de zangeres Sol, met wie Bernard vroeger een relatie heeft gehad.

Robin leert dat hij zo in de magische wereld van boeken kan stappen, en alles kunt beleven op allerlei plaatsen. Als je je maar durft open te stellen voor de tekst, net als het gevoel dat bij muziek komt kijken. Bernard leert op zijn beurt van Robin. Zijn kritische vragen krijgen steeds meer een plekje in Bernards leven. Het mooie van dit boek is dat het helemaal in lijn staat met de moderne kerstgedachte, zonder dat de kerstman of enige religie erbij komt kijken. Hoewel de eerste reactie bij het zien van Bernard bij mij was: hey, dat lijkt de kerstman wel!

Het grote prentenboek is voorzien van paginagrote illustraties, die erg realistisch en verfijnd zijn uitgewerkt. Ze zijn echt schitterend en betoverend om naar te kijken, zoals we inmiddels wel gewend zijn van Benjamin Lacombe. In het boek zit een cd met 5 sublieme Amerikaanse jazzklassiekers als ‘Sing Sing Sing’ en ‘Have Yourself a Merry Little Christmas’, maar ook ‘What’s This’, bekend van Tim Burtons animatiefilm The Nightmare before Christmas, vertolkt door Olivia Ruiz en The Red Star Orchestra, een bigband met 25 muzikanten.

Swinging Christmas, Benjamin Lacombe
Clavis, augustus 2013, 40 pagina’s, hardcover.
Prijs: 34,95 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789044820843

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.