logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Suske en Wiske 341 – Het Monamysterie

Suske en Wiske 341 - Het MonamysterieZoals jullie wel weten heeft de oude, vertrouwde Suske en Wiske-stijl een flinke make-over ondergaan. De karakters hebben nog wel hun herkenbare kleurencombinaties aan, maar hebben qua kleding een fikse sprong in de tijd gemaakt. Ook de tekenstijl is wat losser, alsook de bladspiegel, waardoor de strips er moderner uitzien en prettiger te lezen zijn. Maar wees niet getreurd: de avonturen zijn nog net zo spannend als voorheen – maar dan een stukje hipper en moderner! Dat merk je bijvoorbeeld ook aan de uitvindingen van professor Barabas. In Het Monamysterie onderzoekt hij in opdracht van het Louvre de Mona Lisa. Wie was ze, hoe heette ze, en waar komt die mysterieuze glimlach vandaan?

Teletransfor

Dankzij één van zijn uitvindingen, de Teletransfor (die flink verkleind en gemoderniseerd is) kan hij afbeeldingen tot leven wekken – en weer omgekeerd. Met die uitvinding kan hij dus de Mona Lisa uit het schilderij toveren, waarna ze haar kunnen ondervragen. Een stuk makkelijker en veiliger natuurlijk dan de teletijdmachine, waarbij onze helden naar het verleden zouden moeten terugreizen! Maar er gaat iets mis: Mona Lisa blijkt een echt Monamysterie te zijn als de dame ineens een zware stem opzet… zij blijkt een hij te zijn! En volgens de man heeft hij pas in 1911 model gestaan voor het schilderij. De Mona Lisa is nep! En het mannelijke model slaat op de vlucht. Een fikse uitdaging, dat de professor flink in de problemen kan brengen. Die heeft namelijk een leeg doek over…

Geschiedenisverhaal

En dus moeten onze vrienden toch echt terug naar het verleden om het mysterie te ontwaren, maar dan niet terug naar de tijd van Leonardo da Vinci, maar naar het Parijs van 1911. Een mooie tijd met veel kunstenaars die in de wereldstad vertoefden. Daar komen onze helden echter niet voor, want zij moeten ontdekken wat er met de originele Mona Lisa is gebeurd. En de kopie weer omwisselen voor het origineel. Maar dat blijkt moeilijker dan gedacht, want de dief heeft een grote verrassing voor hen in petto…

Conclusie over Suske en Wiske 341: Het Monamysterie

Het Monamysterie duikt in de kunstwereld, en dan met name in de wereld van vervalsingen. Dat is al een flinke uitdaging voor kunstkenners, maar helemaal voor onze vrienden. Toch is het een realistisch probleem – er zijn in het verleden heel wat kunstwerken vervalst. En de vraag blijft dan: waar is het origineel? En bestaat het origineel nog? Echt veel met de Mona Lisa heeft het boek trouwens niet te maken, het schilderij is eerder als kapstok gebruikt voor een onderhoudend en spannend verhaal tussen Suske en Wiske en hun aartsvijand Krimson. Door: Score: Suske en WIske 341: Het Monamysterie krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Suske en Wiske 341: Het Monamysterie,
Illustrator: Willy Vandersteen Standaard Uitgeverij, 48 pagina’s, paperback.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789002263149. Prijs: 5.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.