logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Suske en Wiske 333 – De bibberende Bosch

Suske en Wiske 333 - De bibberende Bosch Wiske is – zoals je ongetwijfeld weet, helemaal verzot op haar pop Schanulleke. Sommige kinderen zijn nu eenmaal erg gehecht aan een eerste knuffel. Bij Wiske gaat dat echter een paar stapjes verder. Als haar pop in het water valt, vlak voor een groot vrachtschip, duikt het meisje er zonder aarzelen achteraan. Haar Schanulleke mag niets overkomen! Dat ze daarbij zelf een ontzettend groot gevaar loopt is dan even niet belangrijk. Helaas gebeurt het onoverkomelijke, en raakt Wiske ernstig gewond. Door de gevaarlijke situatie in het water en de grote schok van het verlies van haar pop raakt ze flink van slag en ligt ze ernstig verzwakt en ziek op de bank. Suske, Lambik en Jerom willen iets ondernemen om het leed van Wiske te verzachten. Professor Barabas heeft een oplossing: in de late middeleeuwen leefde er een alchemist, gemaand Al Kemia, die toegang kon krijgen tot de mysterieuze wereld Memoria. In deze schijn werkelijkheid zou het mogelijk zijn om de herinnering aan Schanulleke te vernietigen, zodat Wiske niet meer om haar op hoeft te treuren. De parallelle wereld Memoria klinkt misschien vreemd, maar je hebt er vast wel eens beelden van gezien: volgens dit stripboek was Hieronymus Bosch (die in dit boek nog onder zijn echte naam Jeroen van Aken door het leven gaat) namelijk een vaste bezoeker en deze mysterieuze en lugubere wereld. En daarmee wordt de link gelegd naar de mysterieuze en bijzondere persoonlijkheid die in 1496 in ‘s-Hertogenbosch heeft geleefd. Heel erg veel nadruk op de schilderingen en het werk van Hieronymus Bosch is echter niet te vinden in het stripverhaal. De belangrijkste verhaallijn zit hem in de manier waarop je in en uit memoria kunt reizen en het verdriet dat Wiske leidt om het verlies van haar op. De belangrijkste boodschap van het verhaal is zeker duidelijk: niet alle herinneringen zijn fijn, maar soms moet je er gewoon mee leren leven.

Informatie

Suske en Wiske 333 – De bibberende Bosch Standaard uitgeverij, 48 pagina’s, paperback. Prijs: 5,99 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789002239434

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.