logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Sushi Go, White Goblin Games


Sushi Go

Ken je sushi? Die super hippe Japanse hapjes waar iedereen zo enthousiast over is? Je moet er van houden: het is iets voor je, of niet. De kleverige rijstrolletjes, gevuld met vis en ingepakt in zeewier hebben een unieke smaak die je moet leren waarderen. Gelukkig kun je wel alvast spelen met je eten, met Sushi Go.

Het spel is super eenvoudig. Voor je begint schud je alle kaarten. Die stapel leg je op de kop neer. Afhankelijk van het aantal spelers pak je een aantal kaarten (2 spelers – 10 kaarten, 3 spelers – 9 kaarten, 4 spelers – 8 kaarten en 5 spelers – 7 kaarten). Het spel zelf bestaat uit drie rondes. De bedoeling van het spel is om in na die drie rondes zo veel mogelijk punten te behalen. Hoe doe je dat? Heel eenvoudig: door bij iedere beurt één sushikaart te pakken. Daarna geef je jouw stapeltje door aan de persoon links van je. Als alle kaarten op zijn tel je de punten en is er een ronde afgelopen.

Hoe makkelijk kun je het maken? Er zijn verschillende soorten sushi, die allemaal een verschillend aantal punten waard zijn. En waar iets bijzonders mee aan de hand is. So tellen de punten van de Nigiri’s meteen, maar als je eerst een Wasabikaart speelt tellen ze dubbel. De Tempura telt alleen als je d’r twee exemplaren van hebt, voor de Maki rolls moet je de meeste rolletjes hebben, en ga zo maar door. Klinkt ingewikkeld, maar deze regeltjes staan in heel eenvoudige woorden en symbolen onder op de kaart geschreven. Wij hadden er een keer de handleiding bij nodig, en daarna niet meer.

Het spel zelf is geweldig ontworpen, in een super schattige manga chibli-stijl. Precies zoals een Japans spel vormgegeven hoort te zijn, met vrolijke en schattige sushihapjes, die je lachend en knipogend aankijken. De handleiding had wel iets praktischer kunnen zijn, in het begin moesten we ‘m drie keer lezen voor we doorhadden hoe het moest (eerlijk gezegd hadden we moeilijkere regels verwacht). Sinds die tijd spelen we het te pas en te onpas. Het spel bestaat eigenlijk uit drie rondes, maar je kunt er ook makkelijk een snel potje spelen van 1 ronde, of de winnaars van de ronde bijhouden in plaats van de punten van alle drie de rondes.

Sushi Go is een leuke mix tussen geluk en een vleugje strategie. Bij twee spelers komt er wat meer strategie bij kijken dan bij bijvoorbeeld vier of vijf spelers, omdat je nauwelijks kunt voorspellen welke kaarten de andere spelers uit jouw hand zullen kiezen. Dat (en de eenvoudige regels) maakt het spel heel erg toegankelijk voor jonge spelers: het lot ligt in de handen van het geluk en het toeval. Een superspel voor sushi-lovers en sushi-lovers in wording.

Informatie

Sushi Go, White Goblin Games
Prijs: 9,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Aantal spelers: 2-5. Speltijd: ongeveer 15 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.