logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Superkid: iedereen kan superheld worden, Jeremy Strong

Je raadt nooit wat de meester vandaag in de klas zei: ‘Dit is mijn eerste dag met jullie en ik zie nu al dat jullie heel bijzonder zijn. Jullie hebben allemaal een GROOT GEHEIM.’ En wat denk je? We zijn allemaal superhelden. Ik viel bijna van mijn stoel. We hebben iedereen een eigen superheldennaam gegeven. Ik ben Casper Cartoon Kid, mijn beste vriend heet Big Feet Pete en die zeurende Noella Neefjes noemen we The Incredible Sulk. Als superhelden strijden we tegen onrechtvaardigheid, maar ook tegen Draka en Ula de tweelingvampier. Ze hebben iets van ons gestolen en dat willen we terug: Wham Bam Jelly & Jam.

Superkid leest razendsnel en overheerlijk. Het is een fantastisch boek, dat eigenlijk een aaneenschakeling is van karakterbeschrijvingen. De vertaling uit het Engels laat zich niet altijd even goed uitvoeren, maar desondanks is er een goede poging gemaakt. Ter verduidelijking: de hoofdpersoon heet wel Casper Cartoon Kid, zijn beste vriend Flip Flapvoet, en de zeurende Victoria Vitter is tot Mokzilla omgedoopt, dat ter vergelijk met de hierboven Engelse benamingen. Dankzij de positieve bewoordingen van de meester worden alle kinderen aangezet tot het aannemen van een alter ego: in iedereen schuilt een superheld. Casper gaat, samen met zijn vriend, uitzoeken welke superheld er in zijn klasgenoten schuilgaat. Zo worden er iedere dag nieuwe namen bedacht voor hun klasgenoten: soms vanwege hun uiterlijk, of hun karakter, of soms wel allebei. Maar het gaat ook wel eens mis: niet iedereen is gediend van hun bijnaam…

En er zijn genoeg momenten waarbij superkrachten best goed van pas zouden komen. Momenten waarop hun alter-ego’s het over zouden nemen. Op dat moment verandert het boek in Cartoon Kid-boek, waarbij een stripverhaal vertelt hoe het zou kúnnen gaan. Met nadruk op kunnen, want direct na de strip hoor je het werkelijke verhaal. Hilarisch, grappig en om dubbel bij te liggen: weet je zeker of je wilt ontdekken of er een superheld in je schuilt?

Superkid: iedereen kan superheld worden, Jeremy Strong
De Fontein. 144 pagina’s. Gebonden
Prijs: 9,95 euro. ISBN: 9789026129315


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.