logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Superjuffie! Janneke Schotveld

Juf Josje lijkt een heel gewone juf. Maar als er een dier in gevaar is, verandert ze in Superjuffie. Zodra ze een hap van haar krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en schiet als een groene tornado door de lucht. Al snel ontdekken haar leerlingen haar gave, maar gelukkig beloven ze niets tegen de strenge directeur te zeggen. Samen verzinnen ze allerlei uitvluchten wanneer juf Josje weer eens te laat op school komt met takjes in haar haar of een eendje in haar jaszak. Ondertussen gebeuren er heel vreemde dingen in de stadsdierentuin: de directeur is plotseling vertrokken en er wordt een tijger ontvoerd. Komt Superjuffies hulp op tijd?

Superjuffie! is een ontzettend leuk en fantasierijk boek over een wat verlegen juf, die met dieren kan praten. Of beter gezegd: ze kan horen als ze in nood zijn, maar er pas mee praten als ze veranderd is in Superjuffie. Dat is ook eigenlijk het enige inconsistente aan het hele verhaal. Verder ga je samen met Superjuf en haar nieuwe klas op ontdekkingsreis door haar nieuwe gaven, en proberen ze samen een manier te vinden om met de onbedwingbare drang van juf Josje om dieren te redden om te gaan. Gelukkig heeft ze lieve kinderen in de klas, die haar goed bijstaan. Ook de karakters van de kinderen zijn leuk uitgewerkt. Vanuit het oogpunt van juf Josje wordt iedereen vergeleken met dieren, waarbij ook de karakters goed aansluiten.

Juf Josje heeft haar bijzondere krachten nog niet zo lang, en moet er dus nog mee leren omgaan. Ook moet ze leren – en dat is eigenlijk het moeilijkst – om het op een juiste manier in te pakken voor haar omgeving. Want dat heeft haar juist tot nu toe in de meeste narigheid gebracht. Door die nare ervaringen is ze wat onzeker geworden, en (wellicht terecht) wat schuchter in het tonen van haar gaves. Samen met haar klas beleeft ze de leukste avonturen, waarbij ze ondertussen geheim probeert te houden dat ze af en toe de klas verlaat om dieren te redden. Zeker voor directeur Snor… want haar baan verliezen? Nee, dat kan ze zich niet nóg eens veroorloven! Het is een leuk boek vol rijk taalgebruik. Dankzij de illustraties van Annet Schaap, wiens tekenstijl veel weg heeft van Quentin Blake, is de link van dit boek naar een moderne Roald Dahl snel gelegd. Een klassieker, als je het mij vraagt!

Superjuffie! Janneke Schotveld
Holkema en Warendorf, mei 2011, 143 pagina’s, paperback.
Prijs: 10,99 euro. Leeftijd: vanaf 7 jaar. ISBN: 9789047514947


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.