logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Superhelden.nl, Marcel van Driel

Overal op de wereld spelen kinderen Superhelden.nl. Alleen de allerbeste spelers mogen door naar de geheime levels op het virtuele eiland Pala. Maar niemand weet dat het eiland echt bestaat. Niemand weet dat de allerbeste spelers worden ontvoerd en op Pala tegen hun wil worden opgeleid tot superspion. Afgestudeerde spionnen heten Superhelden en worden op internationale missies gestuurd. Alleen de mysterieuze leider Mr. Oz weet wat het einddoel is. Sinds haar vaders zelfmoord doet de veertienjarige Iris Goudhoorn niets anders dan gamen. Haar lievelingsgame is Superhelden.nl, waar ze de ene highscore na de andere haalt. Superhelden Alex en Fiber worden naar Nederland gestuurd om Iris te ontvoeren. Maar zelfs zij weten niet wat Mr. Oz´s plannen met Iris zijn. Want Iris is uitzonderlijk getalenteerd, zelfs voor een Superheld.

Superhelden.nl is een superspannend boek voor de jonge thriller/lezers onder ons. Superspannend is daarbij een goede term, waarbij ook ´welgeletterd´ naar boven komt drijven. Want het boek haalt met grote regelmaat andere boeken, films en omgevingen naar voren, met verwijzingen naar het een of het andere fragmentje of citaat. Dat is erg leuk om te lezen, en het maakt je als lezer bovendien nieuwsgierig naar titels die je nog niet eerder gelezen had, of films die je nog niet kent. Erg leuk!

Verder draait het boek natuurlijk over de internationale spionnenwereld, opgezet door de mysterieuze Mr. Oz (de eerste verwijzing, inderdaad). De beste leider houdt er een nogal absurd regime op na, waarbij hij kinderen opleidt tot geheim agent voor zijn organisatie. Hij werft deze kinderen middels een conline community, waarbij een spel gespeeld moet worden. Hieruit blijkt dan al vrij snel welke kinderen geschikt zijn om opgeleid te worden. Zo wordt ook one hoofdrolspeelster gevraagd om mee te gaan. Vervolgens wordt ze gekidnapt, en in gevangenschap opgeleid tot spion. Ontsnappen heeft geen zin: ze zitten op een eilandje midden op zee, en als ze op een missie worden uitgezonden krijgen ze een implantaat, met daarin een gps-ontvanger en een klein explosief. Maar: wat doe je dan, als je met zo veel kinderen op een eiland zit, goed opgeleid en gekwalificeerd om te infiltreren en te doden? Blijf je dan slaafs je leider volgen, of ga je voor een ouderwets potje muiten? Dat is wel de hamvraag tijdens dit boek, dat je bladzijde na bladzijde doorleest om te weten hoe het gaat aflopen. Een echte pageturner dus, met zo veel elementen dat het echt letterlijk voor ieder wat wils heeft! Bovendien is de website zelf (www.superhelden.nl) een echte website: kom jij ook in aanmerking op een Superspion te worden?

Superhelden.nl, Marcel van Driel
De Fontein, september 2011, 256 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789026129360

Dit boek bij: BOL.com


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.