logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Super Scratch programmeer avontuur

Super Scratch programmeeravontuur!Ken jij het programma Scratch al? Het is een programma dat je kunt downloaden, maar ook gewoon via een website kunt gebruiken. Scratch is een programmeertaal en speciaal ontwikkeld om kinderen te leren programmeren. Nee, dan moet je niet meteen afhaken! Ik weet dat Leren ontzettend eng en saai klinkt, maar je moet natuurlijk wel weten dat je hier op Coole Suggesties zit. We houden niet van saai! Ik kan je dan ook beloven dat Scratch gewoon heel erg leuk is om te doen. Er zijn ook genoeg organisaties en bedrijven die je op een heel leuke manier laten kennismaken met deze programmeertaal. Zoals bijvoorbeeld The LEAD Project, dat aan de basis van het boekje Super Scratch Programmeer Avontuur heeft gestaan.

Makkelijk programmeren

Als ik heel kort zou mogen uitleggen wat Scratch dan eigenlijk is, dan zou ik het omschrijven als een afstand-bestuurbare tekenfilm. Je kunt plaatjes (die zitten al heel veel in het programma zelf gestopt) laten bewegen door zelf met bijvoorbeeld de pijltjestoetsen te bewegen, maar je kunt ook bewegingen vooraf in programmeren. Eerst 10 stapjes naar links, dan springen, dan weer vijf stapjes terug, enzovoort. Als je die laatste zin even terug leest dan zul je ontdekken dat de eerste zin eigenlijk verwijst naar een computerspelletje en de tweede zin naar een animatiefilmpje. Het gave van Scratch is dat je allebei de manieren op dezelfde manier programmeert. Door heel simpel blokjes van de kantlijn naar je opdrachtenblad te slepen. Je hoeft dus geen rare commando’s en opdrachten uit je hoofd te leren om te kunnen werken met deze programmeertaal!

Avontuurlijk programmeren

Met het boekje Super Scratch Programmeer Avontuur ga je zelf 10 projecten maken. Geen paniek, en deze 10 projecten word je stap voor stap begeleid door de schrijvers van het boekje. Zij leggen uit wat je moet doen en laten dit ook stap voor stap zien met screenshots uit het programma. Daar kan dus weinig aan misgaan! Het is niets meer dan een kwestie van goed lezen en precies doen wat er van je gevraagd wordt. De 10 projecten worden aan elkaar gebreid met een grappig stripverhaal en spannende avonturen, die je met jouw projecten telkens tot een goed einde moet brengen. Alle hulpmiddelen voor de projecten kun je bovendien gratis downloaden op de website van uitgeverij Nieuwezijds. Veel plezier en succes!

Conclusie over Super Scratch Programmeer Avontuur

Het Super Scratch Programmeer Acontuur is een heel leuke manier om kennis te maken met de programmeertaal Scratch. Het is geschreven voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar. Dankzij de leuke vormgeving, de duidelijke stap-voor-stap instructies en het feit dat je zelf spelletjes en filmpjes maakt die het verhaal helpen zorgt dit boek voor een geweldig leuke en leerzame ervaring. Door: Score: Super Scratch Programmeer Avontuur krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Super Scratch programmeeravontuur!,
Illustrator: Lead-Project Nieuwezijds, 115 pagina’s, paperback.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789057124761. Prijs: 17.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.