logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Street, Inez van Loon

Het vierde boek uit de serie Streetwise heeft de pakkende naam Street gekregen. Het begint met een vervelend feit: de skatehal van Levi en zijn vrienden moet worden gesloopt. Het is nu echt. Daarom moeten ze met z’n allen een ander plakje zoeken om te skaten, en dat terwijl het park van de gemeente nog lang niet af is. Natuurlijk wordt er nog even een knalfeest gegeven, maar dat valt net voor de proefwerkweek. Daar zijn veel ouders dus niet echt blij mee, net als met het idee om een skatevakantie te houden, reizend door verschllende plaatsen om zoveel mogelijk skatebanen te bezoeken. Maar er gebeurt natuurlijk nog veel meer in het boek, net als in het echte leven. De jongens blijven rokkenjagers, en vallen dan ook als een blok voor een stel meiden die zichzelf een beetje innestelen in hun groepje. De bestaande meiden, Kath en Cyrill, zijn daar niet al te happig op. En dan is er nog de zwerver Harry, die over zichzelf praat in derde persoon… Niet te vergeten het avontuur dat Levi en Joep meemaken!

In het verhaal van Street zit een ongelofelijk tempo. Dat moet ook wel, om alle gebeurtenissen te kunnen vertellen! Toch zijn er wat puntjes waar ik op bleef steken. En nee, dat zijn niet de vele skatetermen doe voorbij vliegen, want de meeste klinken bekend of zijn bekend. Zijn er nog vreemde termen, dan kun je achterin het boek kijken voor een soort woordeboek voor skatetermen. Leuk, en handig! Het is eerder de schrijfstijl. Er wordt deels geschreven in schrijftaal, en deels in spreektaal. Dat laatste gebeurt wel vaker, en is wel duidelijk en realistisch als je het gebruikt bij dingen die mensen zeggen, maar niet als je gewoon iets omschrijft. Zinnen zijn dan niet compleet, of lopen niet lekker. Of ben ik nou gewoon een ouwe zeur? Om ieder gerust te stellen: van de rest van het boek heb ik echt genoten hoor, hoewel ik het wel vreemd vond dat Harry over zichzelf praat als Harry en niet als ‘ik’, maar misschien heb ik ergens iets gemist?

Street, Inez van Loon
Clavis Books, april 2012, 192 pagina’s, paperback.
Prijs: 12,95 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789044816686


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.