logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Stratego Junior, Jumbo


stratego junior

Een Junior uitvoering voor het succesvolle spel Stratego: dat zat eraan te komen. En terecht, want het principe van het veroveren spreekt ook jongere kinderen aan. Bovendien verheft Stratego Junior zich boven het idee dat Stratego meer iets is voor jongens. Het ontwerp, met prinsessen, dwergen, draken en tovenaars, maakt het spel aantrekkelijk voor jongens én voor meisjes. De basisregels blijven hetzelfde: de ridder en de prinses strijden hand in hand om de vijandelijke vlag te veroveren.

Daarbuiten worden echter een flink aantal zijstappen gemaakt, om het spel makkelijker te maken, maar ook aantrekkelijker. Zoals bijvoorbeeld het aantal verschillende soorten figuurtjes die je kunt verzetten. Bij Stratego zijn er dat 10 (11, als je de nieuwe Infiltrant meerekent), bij Stratego Junior zijn er dat slechts zes. De bommen worden in het spel vervangen door draken, de Tovenaar is de Spion (erg zwak, maar de enige die de krachtige koning kan verslaan), en de Dwergen kunnen de draken onschadelijk maken.

Het spelbord zelf is kleurrijk en sfeervol vormgegeven. Het is stevig, en aan de zijkant van het bord vind je alle personages nog eens onder elkaar, in volgorde van rang. De spelfiguren bestaan uit rode of blauwe kasteeltorens, waarin je een kartonnen kaartje kunt schuiven. Dat hoeft natuurlijk alleen maar de eerste keer, voor je gaat spelen. De rest blijft gelijk. Beide spelers zetten hun ‘soldaten’ neer. De vlag komt samen met een figuur ‘de roofridder’ en ‘de nar’ op een speciale plek te staan. Het is dan ook niet het doel om de vlag te vinden, maar om de kasteelmuur van de andere speler te bereiken. Dan mag je één van de drie speciale poppetjes aantikken. Wijs je de vlag aan, dan heb je gewonnen.

Is deze strategie nog iets te moeilijk? Dan kun je kiezen voor een tweede spelvariant. Daarmee maak je een opstelling met al je spelfiguren, net als bij het origineel. Nu gebruik je echter een dobbelsteen, waar de zes figuren op staan. Je mag nu dobbelen en één van de voorste kastelen aanwijzen. Dat kasteel wordt omgedraaid: komen de beide plaatjes overeen, dan moet het kasteel van het spelbord af. Kloppen ze niet, dan mag het kasteel blijven staan. Goed onthouden dus waar alle figuren staan!  Je mag telkens een kasteel aanvallen waar je zo naartoe kunt. Heb je dus een kasteel verslagen van de eerste rij, kun je via dat gat een weg banen naar de tweede rij, enzovoort. Kom je op de achterste rij, dan mag je ook weer één van de grote kastelen kiezen, waar de vlag, de joker of de roofridder achter verstopt zitten.

Daarmee laat Stratego Junior zien dat er meer wegen zijn die naar Rome leiden. Stratego Junior is een superleuk spel en heel geschikt als opstapje voor het echte stratego. Zit je kind er nog net tussenin (waar stratego nog net te moeilijk voor is) dan zal de vormgeving van het spel misschien iets te mild zijn – in ieder geval minder stoer als de schreeuwende Stratego-spelfiguren. Dankzij de tweede spelvariant kun je er echter al vroeg mee beginnen: vanaf een jaar of 4 moet de eerste spelvariant zeker haalbaar zijn. Sterker nog: je zult dan zeker met de tweede spelvariant een geduchte tegenstander tegenover je hebben!

Ga direct naar Stratego junior op BOL.com.

Stratego Junior, Jumbo
Prijs: 20 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar.
Aantal spelers: 2. Speltijd: ongeveer 20 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.