Recensie: Storycubes, Rory

Vertellen en je fantasie gebruiken zijn belangrijke vaardigheden om te ontwikkelen. Hoewel sommige ouders wellicht grijze haren krijgen van alle bedachte verhalen, gebeurtenissen en woorden, is het iets dat je zeker niet moet onderschatten. Er gaan zo veel eigenschappen verborgen achter deze gedachtenkronkels en verwoordingen ervan, dat het niet eens haalbaar is om ze hier op te schrijven. Desalniettemin wil ik wel benadrukken dat het heel erg belangrijk is dat je deze ontwikkeling stimuleert. De Storycubes van Rory kunnen daarbij een uitstekend hulpmiddel zijn. Ze zijn in ieder geval heel erg leuk.

Hoe werkt het? Het setje bestaat uit negen kubussen. Op iedere kubus staan zes pictogrammen. In totaal heb je dus 54 pictogrammen ter beschikking. Je dobbelt met de dobbelstenen, gooit ze op tafel, en begint aan de hand van deze kubussen een verhaal te vertellen. Hoe simpel kun je het bedenken? Maar zo lastig blijkt het in de praktijk! De tip is om met een aantal (3, bijvoorbeeld) kubussen te beginnen, zeker bij jongere kinderen. Sommigen kunnen wat meer stenen aan, maar voor de meesten blijkt dat wel genoeg voor een kort verhaaltje. Je strooit de dobbelstenen, en laat de kinderen beginnen. Dat kan vanuit de ik-persoon zijn, maar ook vanuit iemand of iets anders.The sky is the limit.

Verder zijn er eigenlijk geen regels. De pictogrammen blijven wat algemeen, en staan dus ook open voor interpretatie. Een gezicht met zwarte ogen lijkt in de ogen van een volwassene op een alien, maar blijkt in de praktijk uit de verhalen van mijn oudste zoon (5 jaar) een man met een zonnebril, een boef (met een masker), een enge man, een man, en een blinde te kunnen zijn. Zo kun je eindeloos blijven combineren en verhalen bedenken. Iedere keer is weer anders, omdat je andere ‘ogen’ gooit, iedere keer is anders omdat je wellicht met andere dobbelstenen werkt.

Bovendien zijn er twee soorten dobbelstenen: de basiskubussen, waarop voorwerpen, personen en algemene termen staan (zelfstandig naamwoorden), zoals een toverstaf, een flat (of hoge hoed, net hoe je d’r tegenaankijkt), alien, ster, vraagteken, en ga zo maar door, en een setje ‘actiestenen’, waarop werkwoorden staan uitgebeeld: tillen, lopen, muziek luisteren, rennen, … Door beide sets te combineren heb je dus nog meer mogelijkheden ter beschikking, en is het wellicht wat makker om een houvast te hebben: de actievariant is namelijk iets beperkter in mogelijkheden. Je kunt ze echter ook beide los van elkaar gebruiken, alleen de basisset of alleen de actieset. Beide zullen je helpen om je fantasie, taalkennis, woordenschat en communicatievaardigheden te trainen. Daarbij lijken ze me ook erg leuk om een vreemde taal te leren spreken, waarbij je jezelf dwingt een verhaal te bedenken in die taal.

Story Cubes
Rory. Leeftijd: vanaf 4 jaar. Prijs: 10,95 euro per doosje

Speelgoed koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.



LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.