Recensie: Stormparaplu, Senz umbrellas

De Nederlandse zomers, herfsten, winters en lentes zijn altijd onstuimig, ik denk dat we dat na deze zomer wel kunnen concluderen. Flinke buien, gepaard met onverwachte windstoten en harde winden, horen nu eenmaal bij ons eigen klimaat. Wordt er slecht weer voorspeld, dan zie je alle mensen die per fiets of te voet een relatief lange weg te gaan hebben steevast met een paraplu rondlopen. Als het droog is gaat de paraplu opgevouwen mee, in de regen opengeklapt. Eenmaal opengeklapt begint het gevecht echter pas echt. De wind speelt een spelletje met je, lijkt niet vanuit een bepaalde richting te komen en is soms onverwacht hard, zodat je niet goed kunt inspelen op de richting. Voor je het weet… heb je een omgekeerde paraplu. Leuk voor een Duitse carnaval, maar onhandig in de regen. In de prullenbak ermee, en rennen geblazen!
Na een flinke regenbui zie je dan ook steevast handvaten uit de prullenbakken komen, of omgekeerde paraplu’s in de bosjes liggen. Cenz heeft hier al enige tijd een perfecte oplossing voor: de stormparaplu. Na zelf een aantal paraplu’s versleten te hebben, en mensen op het schoolplein en rond het station te zien stoeien met hun regentegenhouders was ik toch wel benieuwd geworden naar de kracht van dit fenomeen: de stormparaplu.

Deze onregelmatig gevormde paraplu is namelijk zo gevormd, dat de wind er goed omheen kan stromen, waarbij de paraplu zelf zo min mogelijk weerstand biedt aand e wind. Deze stroomt er soepel omheen, zodat de wind er geen vat op krijgt. Zeggen ze. Maar het is Nederland! Wind komt van alle kanten, behalve de kant waar je hem verwacht! Hoe kan een paraplu daar op anticiperen? Simpel: door hem niet te strak vast te houden! Zo merk je vanzelf waar de paraplu heen wil, en kun je hem eventueel een handje helpen indien nodig. Dat was misschien wel het grootste probleem om te overkomen: de drang overwinnen om je vast te klampen aan het schuimrubber handvat van de paraplu. Dat, en het feit dat de paraplu aan een kant wat korter is dan aan de andere… maar regen in je gezicht helpt je daar snel overheen. Bovendien is het erg prettig lopen met de korte kant bij je gezicht: zo zie je eindelijk eens waar je loopt! Met de stormbuien van afgelopen tijd heb ik hem dan ook goed het vuur aan de schenen kunnen leggen, en ik moet zeggen: ik ben volledig overtuigd en enthousiast. Toegegeven, hij is duurder dan de gemiddelde Hema-paraplu, maar daarentegen ben ik er van overtuigd dat hij veel en veel langer mee zal gaan, en dat je er meer plezier aan zult beleven.

Een kritiekpuntje heb ik echter wel: het is wat onlogisch om de paraplu op deze manier in te klappen. Je schuift namelijk het handvat naar boven om de paraplu uit te vouwen, en schuift hem weer uit (na een knopje in te hebben gedrukt) om hem in te klappen. Zo is de steel op zijn langst als je er mee rondloopt. Het is een handig systeem om je paraplu zo in- en uit te klappen, maar om er mee rond te lopen is het natuurlijk wel zo prettig om een zo klein mogelijke paraplu mee te dragen. En nu ik het toch heb over vervoer: de meegeleverde hoes is perfect, maar hier had een schouderband of handvat erg prettig en bovendien handig geweest! Neemt niet weg dat ik enorm enthousiast ben over het product± ik begrijp ook wel dat het in/en uitschuiven niet omgekeerd kan gaan, en het is natuurlijk al ontzettend fijn dat je een hoes mee hebt, zodat de paraplu opgeborgen extra beschermd is, maar ook dat je hem er (tijdelijk!) in op kunt bergen als de paraplu nat is, om je kleding te beschermen.

Stormparaplu
Senz umbrella’s. Prijs: vanaf 42,95  euro

Dit speelgoed bij: Senz Umbrella’s

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.



LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. […] die daarbij horen. Dat moet anders kunnen. Je kent waarschijnlijk wel de Stormparaplu van firma Senz, maar daar is nu een geweldige concurrent bijgekomen: […]

  2. Jay avatar
    Jay

    Ik heb de gewone de XL en de mini. Van de mini vind ik het handvat veel te klein. Om hem fatsoenlijk vast te houden moet je constant het koude metaal vastpakken. Kwalitatief vind ik de kleine ook veel minder dan de overige uitvoeringen. De mijne had al verbuigingen na het eerste kleine stormpje. Pluspunten vind ik de vormgeving. Het ziet er gewoon mooi uit met name in het zilver. De prijs is echter veel te hoog voor het is en zeker niet volledig stormproof. En dat in en uitklappen is inderdaad ietwat onhandig. Verder neem ik toch regelmatig een kruidvatje mee omdat het daarbij niet zo heel erg boeit of deze gejat wordt of stuk gaat voor de paar euro die zo’n ding kost.

  3. elsabeth avatar
    elsabeth

    Fantastische plu. Alleen het susteem om in en uit te klappen is niet goed. Ik heb de plu nog niet lang, maar hij klapt steeds ongevraagd in, zonder dat ik het ‘knopje’ aanraak.
    Heeft iemand hier ervaring mee? Reparabel??

  4. […] beginnen? Zes bedenkers van Nederlandse topuitvindingen vertellen hun verhaal: de uitvinders van de senz° stormparaplu – Hoe een idee van drie jonge ontwerpers een 3.000 jaar oud product op zijn kop zette. De […]

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.