logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Over het leven met een verslaving: Stop, Jessica Broekhuis


stop-het-verdriet-van-een-verslavingHet boek STOP, van oud-televisiepresentatrice Jessica Broekhuis is nu eens geen boek dat je stap voor stap helpt om van een bepaalde verslaving of tic af te komen. Nee, als je het al als een zelfhulpboek zou betitelen, dan is het een hard en confronterend verhaal over een vrouw die zichzelf alsmaar dieper ziet afzakken in een spiraal van verslaving. Drank, drugs, gokken… Jessica heeft het allemaal in eerste persoon meegemaakt.

Autobiografie

STOP is dan ook eerder een autobiografisch verslag van deze hele ontwikkeling, met dan weer een afstandelijke observatie of een emotionele uitbarsting. Al tijdens haar carrière in de televisiewereld, waar ze in korte tijd flink furore maakte, kwam ze al in aanraking met drank en drugs. Na zestien slopende jaren beseft ze dat er iets radicaal moet veranderen. Ze vertrekt meer dood dan levend naar Zuid-Afrika, voor een intensief rehabtraject van zes maanden.

Terug in Nederland

Na die zes maanden begint het herstel pas echt. Het begin is gemaakt, maar daar heb je speciale hulp en ben je uit je vertrouwde omgeving, waar verleidingen lonken en de mensen je niet meer eerlijk durven aan te kijken. Gelukkig is STOP geen klaagzang met alleen maar ellende en zieligdoenerij. Jessica weet haar vervelende periode genoeg te relativeren om er ook genoeg humor en sarcasme in te stoppen, wat het boek overigens niet minder indrukwekkend maakt. Dankzij Jessica’s verhaal krijg je een mooi beeld van de vernietigende gevolgen van een verslaving, niet alleen voor Jessica zelf, maar ook voor haar familie en vrienden. Daarnaast lees je natuurlijk over haar belevenissen in de rehab-kliniek, zodat je ook daar een indrukwekkend beeld van krijgt. Persoonlijk, indringend en openhartig, dat is STOP in een notendop. 

Conclusie over Stop

Een indrukwekkend verhaal over verslaving, sociale contacten en het heen-en-weer getrek tussen die twee. Welke overwint? Jessica Broekhuis heeft het zelf meegemaakt en schrijft haar ervaringen op pakkende en humoristische wijze op.
Door:
Waardering: Stop krijgt 4 van de 5 punten.

Informatie

Stop,
LEV boeken, 288 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789400507746. Prijs: 18.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.