Recensie: Stoker, 20th Century Fox

stoker blu-rayDe spannende film Stoker neemt je van de eerste tot de laatste minuut bij de keel. Misschien moet je er even inkomen, want de manier van filmen en het gedrag van de hoofdrolspeelster India (gespeeld door Mia Wasikowska) zijn niet bepaald conventioneel te noemen. Ze leeft namelijk in haar eigen wereldje, let op haar eigen dingen. Vooral details en geluiden spelen een belangrijke rol. Close-ups, versterkte geluiden en slowmotionbeelden versterken dit gevoel. Heel bijzonder en apart, soms zelfs zo intens dat je even weg wil kijken of lopen, ook al is er niets erg of engs te zien. Dat is overigens wel de kracht van de film: suggestieve beelden dringen zich aan je op, en worden afgewisseld met duidelijke, expliciete actie.

Maar even terug naar het verhaal. Op de 18e verjaardag van Mia komt haar vader bij een mysterieus auto-ongeluk om het leven. India blijft alleen achter met haar moeder Evie, gespeeld door Nicole Kidman. Evie lijkt ongeïnteresseerd en alleen te bestaan voor haar eigen genoegdoening. Als er dan opeens een vreemde man aan de deur staat, blijkt dat de lang vergeten broer van haar vader te zijn, Charlie. Oom Charlie nodigt zichzelf uit om in te trekken in hun huis, en moeder Evie valt als een blok voor de charmes van de beste man.

Maar iets klopt er niet aan de beste man. Als de huishoudster en een tante ineens van de aardbodem lijken te verdwijnen begint India te vermoeden dat er meer aan de hand is. Maar wat dat is, dat is lastig om te achterhalen, zeker omdat ze zelf ook nog druk bezig is met haar rouwproces. Charlie neemt haar echter in vertrouwen en houdt haar strak in de gaten. Langzaam maar zeker begint hij ook naar haar toenaderingspogingen te doen, en lijkt India ook zijn charmes niet te kunnen weerstaan.

In Stoker worden de mysterieuze gebeurtenissen wonderlijk met elkaar verweven. Ze worden echter niet duidelijk gemaakt met die dramatische stiltes van de beruchte soapseries, maar de meeste gebeurtenissen spelen zich vanuit duistere hoekjes en kieren af. Spannende ontwikkelingen komen tot stand, en met name Charlie laat nog al wat gezichten zien: van de vrolijke, naïeve pianospeler tot de virtuoos die samen met India een spannend duet ten gehore brengt: wat is het verhaal achter deze man? Langzaam maar zeker beginnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen…

Stoker, 20th century fox

Tijdsduur: 99 minuten, Thriller.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 17 euro), Blu-ray (ca. 20 euro), iTunes Digital HD: 13,99 euro

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.