Recensie: Stix, Productief

Stix is een spel met eenvoudige onderdelen. Namelijk houten stokjes en gekleurde pionnen. De uitleg is ook niet moeilijk. Om te winnen heb je wel inzicht nodig. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen hiermee zeker uitgedaagd worden.

Leg eerst een raster van stokjes neer. Ga op een strategische plaats staan en ga zoveel mogelijk stokjes verzamelen. Iedere beurt mag je maximaal drie sprongen maken in een rechte lijn. Maar wees tactisch: 1 of 2 sprongen mag ook! Ieder stokje waar je overheen springt mag je hebben, zolang je maar niet in elkaars vak komt!! Kan je niet meer over een stokje springen dan ben je af. Als niemand meer kan springen is het spel afgelopen. Wie de meeste stokjes heeft is de winnaar!

Naast deze spel mogelijkheid heb je ook de mogelijkheid om Pictionary te spelen. Hoewel hierbij enig abstractievermogen wordt gevraagd blijkt het toch bij jonge kinderen al goed te werken. Zeker het raden levert soms hilarische vondsten op, waarbij het “tekenen”wat lastiger is door de beperking van de rechte lijnen. Dieren hebben dan ook steevast dezelfde vorm en kennen slechts een variatie door de lengte van de poot of de grootte van de bek. Hierbij moet ik wel zeggen dat mijn testpanel de zes-jarige leeftijd nog niet bereikt heeft, en zij er al heel aardig mee uit de voeten kon. Buiten het eerder genoemde nadeel op dan: veel variatie zit er nog niet in.

De strategische spelvariant heeft de oudste nieuwe geval wel goed onder de knie, dankzij de eenvoudige regels is dat dan ook geen wonder. Het spel is geschikt voor twee tot vier spelers, waarbij de moeilijkheidsgraad oploopt naarmate er meer spelers meedoen. Of beter gezegd: het is eenvoudiger om het met twee personen te spelen, omdat je dan minder onberekenbare factoren hebt. Het grootste nadeel is het neerleggen van de stokjes: het leggen van het raster is relatief (gezien de speelduur) wat aan de lange kant. Het spel zelf daarentegen is erg leuk, en weet genoeg te prikkelen om het opnieuw te willen spelen.

Stix, Productief
Prijs: 7,50 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 5 minuten.

Speelgoed koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.